ГоловнаЕкономікаДержава

Поліпшення позицій України в рейтингу Paying Taxes стимулює створення нової економічної моделі

Експерт заявив про необхідність жорстких протекціоністських заходів у економіці.

Поліпшення позицій України в рейтингу Paying Taxes стимулює створення нової економічної моделі
Фото: www.e-go.gr

Стрибок України на 18 позицій вгору в ключовому дослідженні Світового банку, що визначає легкість ведення бізнесу в 185 країнах, - наслідок реформ у податковій та регуляторній системах, проведених ДПСУ. Таку думку висловив у коментарях "i" член ради НБУ Валерій Геєць.

"Ми змогли переконати інвесторів у тому, що податкова система держави пішла шляхом модернізації та поліпшення. Це потрібно всіляко вітати", - говорить академік Геєць.

Однак, на його думку, спрощення системи оподаткування та дозвільних процедур не буде достатньо для того, щоб залучити іноземні інвестиції в Україну. "У всьому світі відповідні реформи вже проведені - їх результат відображено в тому самому рейтингу Paying Taxes, де низка європейських країн посідають лідируючі позиції. Однак це лідерство не є поштовхом для посткризового розвитку їхніх економік", - говорить пан Геєць.

За його словами, простоти процедур вже недостатньо для мобілізації ринкового потенціалу розвинених економік. Необхідні жорсткі протекціоністські заходи, спрямовані на розвиток внутрішнього виробництва та попиту - в результаті чого не ринок, а держава повинна стати провідником бізнесу.

"У наукових колах все частіше говорять про те, що вивести світову економіку з кризи зможе державний капіталізм, прояв якого можна побачити в реалізації урядами інфрраструктурних проектів зі створенням нових робочих місць і споживанням товарів внутрішнього виробництва", - говорить Валерій Геєць.

Тому, на його думку, не слід покладати особливі надії на те, що поліпшення прозорості регулятивних процедур відразу ж приведуть до припливу інвестицій. "Реформування системи оподаткування - як базису інвестклімату, - може стати основою і поштовхом у розробці нової моделі стимулювання економічного зростання, в якій визначальну роль має відігравати держава", - упевнений академік Геєць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram