ГоловнаЕкономікаДержава

Новий Митний кодекс дозволив знизити кількість перевірок і скоротити час їх проведення

Мінфін обіцяє продовжити лібералізацію митного огляду.

Новий Митний кодекс дозволив знизити кількість перевірок і скоротити час їх проведення
Фото: tsn.ua

Українські імпортери в цілому схвалюють зміни, привнесені новим Митним Кодексом, який набрав чинності влітку 2012 року.

Про це свідчить дослідження "Зміна у діяльності митної служби: погляд імпортера", проведене Інститутом інноваційного підприємництва Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

За даними дослідження, найбільш важливими змінами стали введення електронного декларування вантажів, скорочення ліміту часу, відведеного на оформлення митної декларації, можливість вибору митного поста (раніше розмитнення вантажу можна було проводити лише за місцем реєстрації підприємства) і зменшення загальної кількості перевірок.

Зокрема, зараз на оформлення вантажу йде не доба, а всього чотири години! Причому імпортери отримали право самостійно фіксувати в електронних системах дату і час подання митної декларації. За порушення терміну митного оформлення передбачена персональна відповідальність посадових осіб митниці. Також важливо, що після закінчення встановленого терміну митні органи зобов'язані або дозволити ввезення товару на територію України чи письмово оформити відмову. Крім того, значно скорочено перелік документів, необхідних для митного оформлення. Тепер їх всього три: митна декларація, інвойс і декларація митної вартості.

За оцінками імпортерів, принцип проведення митних перевірок став аналогічним принципу проведення перевірок податковими органами. Діяльність імпортерів спрощена, тому що з Кодексу вилучені норми, які дозволяли митним органам самостійно виконувати рішення судів про конфіскацію товарів і транспортних засобів.

Дослідження свідчить, що в роботі митниці став більше відчуватися європейський підхід. Після набуття чинності нових правил суттєво скоротилися черги.

Ефект від зміни правил учасники ринку відчули вже в перші чотири місяці після їх впровадження. Якщо раніше перевіряли 19% товарообігу, який приходить через митницю, то зараз - лише 7%. Порівняно з кінця травня фізичний обсяг товарів, ввезених на територію України, зараз зріс на 20% і становить більше ніж 2 мільярди доларів. При цьому перерахування митної служби до держбюджету порівняно з минулим роком збільшилися щонайменше на чверть.

Як повідомляють у Міністерстві фінансів, уряд має намір ще більше лібералізувати правила митного огляду. Для цього відомство підготує низку підзаконних актів, що дозволяють максимально спростити митне оформлення, як це і передбачалося під час ухвалення нового Кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram