ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР знизив прогноз зростання економіки України до 1%

Банк погрожує зменшити інвестиції в країну.

ЄБРР знизив прогноз зростання економіки України до 1%
Фото: www.avto.ru

Європейський банк реконструкції і розвитку вважає, що зростання ВВП України 2012 року становитиме лише 1%. Раніше банк прогнозував зростання на 2,5%.

Згідно з повідомленням ЄБРР, номінальний ВВП становитиме $185 млрд (близько 1,48 трлн грн). Річну інфляцію банк очікує на рівні 1,5%, а дефіцит бюджету - 5,3%. Валовий зовнішній борг України (державні та приватні борги), згідно з прогнозом, за підсумками 2012 року становитиме 73% ВВП, валові резерви - 22% ВВП.

ЄБРР також подає низку порад для України, які повинні допомогти економіці держави. Серед них - реформа судової системи, зокрема деполітизація судів.

Окрім того, банк вважає, що тарифи на газ для населення слід підвищити до рівня, порівнянного із цінами імпорту (Україна зараз купує газ по $432 за тис. кубометрів), а субсидії на оплату компослуг слід монетизувати.

ЄБРР також упевнений у потребі завершити реорганізацію "Нафтогазу України".

Банк попереджає, що може зменшити інвестиції в Україну, якщо не буде покращено інвестиційний клімат і не продовжено реформи.

Нагадаємо, економіка України за останні місяці сильно сповільнила своє зростання - із 2,5% за підсумками півріччя до 1,5% після восьми місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram