ГоловнаЕкономікаДержава

Янукович сьогодні дасть старт роботі верхньої водойми Дністровської ГАЕС

Проведені заходи дозволять розширити експортні можливості енергосистеми держави.

Янукович сьогодні дасть старт роботі верхньої водойми Дністровської ГАЕС
Фото: www.president.gov.ua

Сьогодні в режимі відеоконференції з центральною диспетчерською НЕК "Укренерго" в Києві за участю Президента України Віктора Януковича відбудеться церемонія з нагоди введення в експлуатацію верхньої водойми Дністровсько ГАЕС і повітряної лінії електропередачі напругою 330 кВ Дністровської ГАЕС - Бар для видачі потужності Дністровській ГАЕС.

Головні події заходу - заповнення верхньої водойми Дністровської ГАЕС і підключення нової повітряної лінії Дністровська ГАЕС - Бар на підстанції "Бар" (Вінницька обл.) до об'єднаної енергетичної системи України.

Введення в експлуатацію верхнього водоймища Дністровської ГАЕС забезпечить додаткове виробництво електроенергії понад 1 млрд кВт/год. Крім того, це дозволить надалі запустити ще два гідроагрегати Дністровської ГАЕС.

Функціонування Дністровської ГАЕС забезпечить надійну роботу атомних електростанцій, дозволить підвищити якість виробленої електроенергії за частотою, суттєво підвищити надійність енергопостачання і розширити експортні можливості енергосистеми держави.

Дністровська ГАЕС потужністю 2268 МВт (7 гідроагрегатів по 324 МВт кожний) в генераторному режимі і 2947 МВт у насосному є унікальною і найпотужнішою в Європі. Вона призначена для використання як джерела енергії в період пікової потужності споживання (вечірній і ранковий пік навантаження). Енергетичний комплекс Дністровської ГАЕС складається з 7 гідроагрегатів і вводиться в експлуатацію декількома пусковими чергами. До складу 1-ї черги ГАЕС входять 3 гідроагрегати. Перший гідроагрегат введено в промислову експлуатацію наприкінці 2010 року.

Нову повітряну лінію 330 кВ Дністровська ГАЕС-Бар із реконструкцією ПС 330 кВ "Бар" довжиною 73,8 км побудовано для забезпечення видачі потужності Дністровській ГАЕС. Проект будівництва ЛЕП є компонентом Проекту передачі електроенергії, реалізація якого здійснюється за рахунок коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Заходи щодо введення в експлуатацію верхнього водоймища Дністровської ГАЕС і повітряної лінії електропередачі  проходитимуть у НЕК "Укренерго", на Дністровській ГАЕС і підстанції "Бар". Між цими майданчиками в режимі реального часу буде організовано трансляцію через супутник. Усі заходи в прямому ефірі транслюватиме телеканал "Перший національний".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram