ГоловнаЕкономікаДержава

Списки Клименка

Зранку 10 грудня міністр доходів і зборів Олександр Клименко виступав перед майбутніми фінансистами. Після побиття студентів «беркутівцями» кілька міністрів вирушили у виші заспокоювати молодь. Того ранку Клименко розповідав студентам, що євроінтеграція є найголовнішим пріоритетом українського уряду, але треба трошки попрацювати, реформувати податкову і митну сфери і тоді наш бізнес стане конкурентним на європейському ринку.

На фото стоячи - Олександр Клименко, голова Міністерства доходів і зборів
Фото: ipress.ua
На фото стоячи - Олександр Клименко, голова Міністерства доходів і зборів

Пообіцявши студентам Європу, Олександр Клименко повернувся на своє робоче місце та підписав Наказ №780 «Про індикативні показники доходів на грудень 2013 року». У цьому внутрішньому документі на 27 сторінок йдеться про те, що податківці всіма можливими й неможливими способами мають «вибивати» податки та збори з підприємців, щоб забезпечити заплановані надходження у держбюджет.

«На грудень ц. р. для Міндоходів визначено напружені індикативні показники зі збору платежів до загального фонду державного бюджету», - йдеться у наказі. У документі також згадується про завдання зі збору податків, які цього року значно підвищені порівняно з попереднім. Наприклад, 2013-го Міндоходів запланувало отримати 11,5 млрд гривень з ПДВ із ввезених на територію України товарів – це на 33,5% більше, ніж було зібрано у 2012.

Звідки пан Клименко та його підлеглі знають, що цього року в Україну завезуть на третину більше товарів? А нізвідки. Просто є такий план – зібрати більше, щоб наповнити бюджет.

Наказ №780 – це детальна інструкція для податківців і митників, як виконати завдання, поставлене Клименком. До документу близько 50 додатків, у яких зазначено 37540 фірм, які мають допомогти податківцям та митникам наповнити бюджет-2013.

Всі фірми розбиті за критеріями, за якими, ймовірно, припущені порушення: «Заниження цін на товари», «Експорт за невластивими видами діяльності» та ін. На перший погляд, нічого страшного у таких списках немає – податківці та митники мають робити свою роботу та карати недобросовісних платників податків. Але є дві речі, які заважають повірити, що ці списки справедливі і по заслугах отримають саме ті, хто справді не платить податки.

Перше. Продивившись список з кількох тисяч фірм-порушників, з якими у ці дні напружено «працює» податкова, ми не знайшли жодної з тих, які належать до орбіт впливу Олександра Януковича чи інших діячів, наближених до родини президента. Це ті компанії, ухилення від податків чи фіктивне підприємництво яких було доведено численними журналістськими розслідуваннями.

У «списках Клименка» ми, наприклад, не знайшли фірми «Ельбрус», яка продає картки поповнення рахунку та має річний прибуток понад 2 млрд. гривень, але на дзвінки офіційного контактного телефону дитина відповідає: «Мамы нету». «Ельбрус», як і інші фірми, ніяк не допомагатиме податковій виконувати «напружені індикативні показники» у грудні-січні.

Зате допомагатимуть фірми, які імпортують чи експортують в Україну товар не за тими цінами, на які розраховувала митниця. І це – причина номер два, чому є великі сумніви у тому, що «списки Клименка» об’єктивні і спрямовані на те, щоб зібрати, а не «віджати».

Півтора роки тому, коли «Слідство.Інфо» готувало розслідування про власників вантажно-митного комплексу «Євротермінал» у Одесі, підприємці розповіли нам про існування у митників списків з орієнтовними цінами на імпортовану чи експортовану продукцію певного типу. Коли ми намагалися розпитати у митників на постах, що це за списки, вони їх просто ховали. Зазвичай це таблички, у яких зазначено, що середня вартість, наприклад, тонни китайського одягу складає 33 тисячі гривень. Якщо підприємець декларує меншу вартість, його можна підозрювати у заниженні вартості для сплати менших митних зборів. Ось приклад такої таблиці з цінами, якою митники користуються зараз.

І нічого страшного не було б у цих орієнтирах, якби відомство Клименка не взяло їх за основу для формування «чорного списку». У додатках 10, 28.1 та 28.2 є перелік підприємств, з якими працюватиме податкова на предмет заниження митної вартості. Переважно це середній та дрібний бізнес. Та є і великі підприємства, які, за даними Клименка, недоплатили у бюджет понад 100 тисяч гривень лише за перше півріччя 2013 року. Найцікавіше, що майже всі ці великі «оптимізатори», серед яких корпорація «ІСД» та ПАТ «Укрнафта», – з Донецька. 

Крім тих, хто занижує митну вартість, протягом грудня та січня підлеглі міністра Клименка працюватимуть з тими, хто експортує та імпортує продукцію через офшори. Серед них ТОВ «Інтерпайп Україна» Віктора Пінчука, ДК «Укрспецекспорт», яка торгує зброєю і знову ПАТ «Укрнафта». Але, знову ж таки, у цьому списку - переважно дрібні підприємства.

За наповнення бюджету у тих обсягах, які Клименко пообіцяв Азарову, відповідатимуть керівники управлінь профільного міністерства у регіонах. Їхні прізвища зазначені у документі. У разі невиконання тих самих «напружених індикативних показників» у грудні, кожен керівник писатиме особисті пояснення на ім’я міністра Клименка. «Інформаційні довідки-пояснення повинні містити обґрунтовані причини невиконання дохідної частини загального фонду Державного бюджету України», - йдеться у пункті 22 наказу міністра.

З повним текстом наказу №780 та додатками зі списками фірм, які є у розпорядженні агенції «Слідство.Інфо», ви можете ознайомитись тут.

Ми надіслали запит у Міністерство доходів і зборів з проханням надати текст наказу №780 ще за тиждень до Нового року. У відповіді на наш запит нам підтвердили наявність цього наказу, але текст не надали, пославшись на те, що це є внутрішньовідомчий документ.

Анна БабинецАнна Бабинец, журналист Слідство.Інфо
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram