ГоловнаЕкономікаДержава

Мінприроди РФ лякає росіян токсичною водою в кранах через Україну

У Росії виникли претензії до сланцевого газу.

Мінприроди РФ лякає росіян токсичною водою в кранах через Україну
Фото: subscribe.ru

Міністерство природи РФ вважає, що видобуток сланцевого газу в Україні може спричинити забруднення води на території Росії.

У повідомленні відомства зазначено, що видобуток, найімовірніше, здійснюватимуть за технологією гідророзриву пласта, із застосуванням високотоксичного хімічного розчину.

"При цьому половина розчину (зворотний приплив) після застосування гідророзриву пласта повертається на поверхню землі разом із газом і потребує технологічно складної, дорогої утилізації або захоронення, а інша залишається в надрах, фактично утворюючи полігон підземного захоронення рідких токсичних промислових відходів", - йдеться в повідомленні.

Це створює загрозу забруднення поверхневих і підземних вод, які використовує населення Росії для пиття і господарських потреб.

У зв'язку із цим керівництво Мінприроди попросило про зустріч із керівництвом Мінекології України, в рамках якої заплановано обговорити ситуацію, що склалася.

Нагадаємо, Україна вже відмовилася від реверсних постачань газу, які загрожували монополії "Газпрому" в Україні. Видобуток сланцевого газу в довгостроковій перспективі здатен узагалі позбавити Україну потреби купувати російський газ.

У прикордонних із Росією регіонах видобувати сланцевий газ має намір компанія Shell, яка неодноразово заявляла про безпечність технології видобутку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram