ГоловнаЕкономікаДержава

Уманський: влада свідомо заганяє Україну в борги

Пояснити нестикування бюджету інакше не вдається

Уманський: влада свідомо заганяє Україну в борги
Игорь Уманский, экс-первый заместитель министра финансов Украины
Фото: Макс Левин

Державний бюджет на 2014 рік нереально виконати ні у дохідній частині, ні у видатковій.

Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив колишній в.о. міністра фінансів України Ігор Уманський.

"Якби це відбувалося перший рік, то можна було б списати такі нестикування на випадковість. Якби відбувалося вдруге, то, можливо, на непрофесіоналізм або на неадекватний прогноз макропоказників. Але коли це відбувається третій рік поспіль, то стає очевидно, що це свідома політика уряду", - заявив Уманський.

На його думку, це означає, що країні знову потрібно буде позичати величезні суми, інакше повторяться проблеми кінця минулого року.

"Достатньо пригадати істерику вищих чинів Кабміну: все пропало, закрити бюджет неможливо, зарплати, пенсії та інші виплати - на межі зриву. Прем'єр прямо визнав тоді, що країна була на межі фінансової катастрофи. І тільки завдяки отриманим $3 млрд з обіцяного Росією кредиту вдалося погасити пожежу поточних виплат", - сказав Уманський.

Експерт додав, що складається стійке відчуття, що уряд третій рік поспіль свідомо вводить країну в ситуацію, коли закрити рік без втрат неможливо.

Нагадаємо, 2013 року Україна позичила у кредиторів 150,51 млрд грн, а повернула - 79,80 млрд грн (плюс 37,7 млрд грн пішло на обслуговування позик).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram