ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС оцінив збиток від корупції у 120 млрд євро

Корупціонери серйозно заважають майже кожній другій компанії

ЄС оцінив збиток від корупції у 120 млрд євро
Фото: dw.de

Корупція щороку обходиться економіці Євросоюзу у 120 млрд євро, що можна порівняти з річним бюджетом спільноти.

Про це йдеться в дослідженні Єврокомісії, оприлюдненому в понеділок. У його рамках проведено опитування в усіх 28 країнах, які входять у Союз.

Найспокійніша ситуація з корупцією виявилася в Данії, Фінляндії, Люксембурзі та Швеції. Хабарництво в цих країнах є вкрай рідкісним явищем (менш ніж 1% випадків із ста за останні 12 місяців), а в тому, що корупція в країні поширена, впевнені понад 20% мешканців Данії і до 44% у Швеції.

Найрідше зіткнутися з вимаганням хабара можна у Великобританії (про такий випадок заявили лише п'ять осіб з 1115 опитаних), але при цьому британці вважають, що корупція в їхній країні є (64% опитаних).

У Німеччині, Нідерландах, Бельгії, Естонії та Франції більш ніж 50% респондентів заявили, що корупція в країні - явище досить часте, хоча число опитаних, яким довелося реально давати хабар, - менш ніж 2%.

Найгірша ситуація з корупцією в Хорватії, Чехії, Литві, Болгарії та Греції. Тут хабара вимагали у 6-29% респондентів, а свою країну корупційною вважають від 84% до 99% опитаних.

Щодо бізнесу, то чотири з 10 європейських компаній заявили, що корупція серйозно шкодить роботі, при цьому що менше підприємство, то серйозніша проблема. Найскладніша ситуація із цим в Чехії (71% опитаних), Португалії (68%), а також у Греції та Словаччині (по 66%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram