ГоловнаЕкономікаДержава

Інвестиції в Україну за рік скоротилися вдвічі

НБУ заявив про профіцитний платіжний баланс

Інвестиції в Україну за рік скоротилися вдвічі
Фото: rusconsalting.ru

Національний банк оцінює обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну 2013 року в $3,3 млрд. Це майже вдвічі менше порівняно з 2012 роком, коли інвестори вклали в нашу країну понад $6 млрд.

"Традиційно основним одержувачем інвестиційного капіталу був реальний сектор економіки, в який 2013 року направили 80% чистих надходжень. Водночас зросли вклади іноземних акціонерів у формі портфельних інвестицій (не входять до ПІІ, - LB.ua). 2013 року чисті надходження коштів у формі акціонерного капіталу становили $1,2 млрд, що в 2,4 раза більше, ніж 2012 року", - йдеться в повідомленні регулятора про стан платіжного балансу України.

Цей показник відображає співвідношення між сумою грошових надходжень, отриманих країною з-за кордону, і сумою здійснених нею платежів за кордон. Він складається з двох рахунків - поточного і фінансового. Перший показує переважно рух товарів і послуг, другий - рух інвестицій і капіталів. Позитивне сальдо свідчить про те, що в країну з-за кордону надходить більше валюти, ніж йде, а негативне, навпаки, говорить про відтік валюти.

Інвестиції разом із запозиченнями уряду та приватних компаній відносяться до фінансового рахунку, який було зведено з профіцитом $18,2 млрд.

Але при цьому рахунок поточних операцій у України традиційно дефіцитний. Минулого року він становив $16,1 млрд, переважно через сильний дисбаланс у торгівлі. За інформацією Нацбанку, імпорт товарів був більший за експорт на $19,6 млрд.

Як підсумок, платіжний баланс України 2013 року був профіцитним, стверджують в НБУ. Він становив $2 млрд порівняно з $4,2 млрд дефіциту 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram