ГоловнаЕкономікаДержава

Банки скористалися ажіотажем і штучно завищили курс долара, - експерт

За підсумками торгів 4 лютого курс виріс до 8,9 грн/$, але при цьому обсяги торгів знизилися до $1,6 млрд

Банки скористалися ажіотажем і штучно завищили курс долара, - експерт
Фото: Макс Левин

Різке зниження обсягів торгів на валютному міжбанку свідчить про небажання учасників ринку купувати дуже дорогу валюту, тому можна прогнозувати, що незабаром відбудеться зміцнення гривні.

Про це сказав Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, коментуючи зростання котирувань до рівня 8,9-9 грн/$. «Не секрет, що курс долара, можливо, й не виріс би так, якби не ігри окремих спекулянтів, зокрема окремих банків, які скористалися нестабільною політичною ситуацією і навмисне нагнітали валютну істерію», - пояснив Охріменко різке зростання валютних котирувань.

Експерт зазначив, що зараз банки намагаються заробити на ажіотажі, про що свідчить збільшення спреду між курсами придбання і продажу готівкового долара. Банки, за словами Охріменка, поставили непривабливі курси купівлі готівкової валюти, щоб уникнути скуповування надто дорогого долара, що свідчить про їхнє очікуваннях зниження курсу незабаром.

«Показово, що ціла група банків зараз установила дуже великий спред між курсами на продаж і купівлю готівкової валюти. Коли курс скуповування валюти занижено, це очевидний індикатор того, що банк боїться скуповувати валюту, оскільки побоюється ревальвації гривні. І хоча він і продає валюту дорого, але це частина його політики, щоб можна було якомога більше заробити в умовах політичної нестабільності», - пояснив економіст.

За словами Охріменка, усталений на міжбанку курс понад 9 грн/$ став психологічним бар'єром для покупців валюти. Про це свідчить різке зниження обсягів торгів - учасники ринку не хочуть купувати занадто дорогу валюту.

«За результатами торгів 4 лютого курс виріс до 8,9 грн/$, але при цьому обсяги торгів знизився до $1,6 млрд, тоді як раніше щоденні обсяги угод на міжбанківському ринку сягали $3-5 млрд. Зниження обсягів угод - це чіткий індикатор, що ринок уже наситився валютою. І Те, що вже 5 лютого курс долара дійшов до рівня 9-9,1 грн/$ і зупинився, показує, що ринок знайшов ту межу курсу, понад яку він рости не буде. Наразі обсяги угод знижуються і кількість охочих дорого купувати валюту зменшується», - пояснив Охріменко.

Він упевнений: коли досягнуть політичної стабілізації та сформують дієздатний уряд, курс гривні повернеться до значень кінця 2013-го - початку 2014 року.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram