ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР оцінив вплив Олімпіади в Сочі на економіку Росії

Відбити рекордні видатки за рахунок квитків і телетрансляції буде неможливо

ЄБРР оцінив вплив Олімпіади в Сочі на економіку Росії
Фото: EPA/UPG

Олімпіада в Сочі буде нерентабельною і суттєво не вплине на економіку Росії, але піде на користь Краснодарському краю.

Таку думку містить повідомлення Європейського банку реконструкції та розвитку, який спробував оцінити економічний ефект від проведення Ігор.

Аналітики банку зазначають, що у 20 столітті більшість олімпіад відбулася в розвинених державах. Винятком були лише Ігри 1968 року в Мехіко, 1980 року в Москві, 1984 року в Сараєво і 1988 року в Сеулі. Але у 21 столітті акцент змістився вже на країни, що розвиваються (Китай, Росія, Бразилія), для яких вони коштують дорожче через менш розвинену інфраструктуру та брак технологій і досвіду.

За не підтвердженою наразі оцінкою, вартість Олімпіади для Росії становить рекордні $50 млрд. Проте для ВВП країни ця сума становить доволі скромні 2,4%. Для порівняння, Греції літні Ігри 2004 року обійшлися в 7% ВВП.

Тож хоча країні напевне не вдасться повернути вкладені гроші за рахунок продажу квитків, прав на телетрансляцію і спонсорських контрактів, витрати на Олімпіаду не матимуть значного впливу на держфінанси або держборг.

Витрати і виручка господарів олімпіад, 2000-2014
Витрати і виручка господарів олімпіад, 2000-2014

Олімпійські ігри створюють велику кількість нових робочих місць, зазначають у ЄБРР, однак їхній вплив на ринок праці також доволі обмежений: робота, як правило, тимчасова і часто передбачає перекидання робітників з інших місць, а не працевлаштування безробітних.

Кількість робочих місць, створених Олімпійськими іграми
Кількість робочих місць, створених Олімпійськими іграми

ЄБРР зазначає, що ефект від Олімпіади для такої великої економіки, як російська, буде доволі слабким, зате він уже добре відчутний у Краснодарському краї. Із 2007 року, коли стартував Сочинський проект, економіка регіону зростала швидше, ніж загальноросійська. Тому якщо вдасться знайти гідне застосування олімпійській інфраструктурі після проведення змагань, Сочі може піднятися на новий рівень як провідний російський курорт, а можливо, навіть як регіональний бізнес-центр.

Зростання ВВП Росії і Краснодарського краю (2006 рік = 100)
Зростання ВВП Росії і Краснодарського краю (2006 рік = 100)
Нагадаємо, зимові Ігри в Сочі стартують 7 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram