ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" знову недобирає російський газ

У Росії кажуть, що Україна грає в одні ворота

"Нафтогаз" знову недобирає російський газ
Фото: willbe.ru

"Нафтогаз України" у першому кварталі планує придбати у "Газпрому" всього 6,3 млрд кубометрів палива, заявив учора міністр енергетики та вуглепрому Едуард Ставицький.

Оскільки на перші три місяці припадає від 25% до 30% річних обсягів, тепер Україна, швидше за все, не зможе закупити навіть того мінімуму газу, про який заявляла раніше, пише "Коммерсант-Украина".

Російська сторона наполягає, щоб "Нафтогаз" купив 35-40 млрд кубометрів газу. У відповідь Ставицький говорив, що Україна цього року імпортує з Росії щонайменше 33-35 млрд кубометрів газу. Але нинішні темпи дозволять закупити максимум 25 млрд кубів.

"Зниження споживання пов'язано з тим, що листопад, грудень і перша половина січня були досить теплими, і у нас залишилося багато газу в підземних газосховищах", - пояснює нинішню ситуацію джерело в Міненерго.

За словами експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, якщо Україна не закупить необхідні обсяги газу, "Газпром" може поставити питання про скасування знижки на газ вже в наступному кварталі.

"У Росії є чітке бачення, що наразі Україна грає в одні ворота. З урахуванням того, що невиплати за газ тривають, недобір палива буде вже другою умовою контракту, яку Україна не виконує", - погоджується керівник аналітичного управління російського Фонду національної енергетичної безпеки Олександр Пасічник.

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії за газ, поставлений 2013 року, $2,634 млрд. Ще $658,4 млн "Нафтогазу України" треба заплатити за 2,452 млрд кубометрів, які були продані в січні цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram