ГоловнаЕкономікаДержава

Три місяці протистояння колосально зашкодили українській економіці, - експерт

За особливих умов люди готові купувати долари за будь-які гроші, за нерозумною й економічно необґрунтованою ціною

Три місяці протистояння колосально зашкодили українській економіці, - експерт
Фото: vopros.ua

Ситуація на валютному ринку України безпосередньо залежить від політичних подій. Тільки-но відбувається чергове загострення і конфлікт влади й опозиції - курс різко зростає, але через пару днів починає згасати й спадати.

Про це заявив генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїлівський.

На думку фінансиста, нині немає жодних фундаментальних макроекономічних підстав для зниження курсу гривні.

«Основний ризик для національної валюти лежить у сфері психології - політична нестабільність неминуче зумовлює економічну і фінансову. В останні дні січня 2014 року на валютному ринку України почалася паніка. Долар почав дорожчати день за днем, причому обороти на ринку сягають $4,5-5 млрд на день - в кілька разів більше, ніж до початку Євромайдану, а ціна купівлі долара вже пробила психологічно важливу позначку 9 гривень за долар", - вважає експерт.

Браїлівський нарікає, що за таких умов люди готові купувати долари за будь-які гроші, за нерозумною й економічно необґрунтованою ціною, немислимою лише місяць тому.

Він також зазначив, що тримісячне протистояння колосально шкодить і загрожує українській економіці.

"Ще на початку грудня 2013 року провідні світові рейтингові агентства: Moody's, Fitch, Standard & Poor's - попереджали, що затяжна політична криза, цілком імовірно, обернеться кризою валютною. Це провокує різке підвищення попиту на валюту і погіршує, відтак, і без того складну ситуацію в країні із зовнішньою ліквідністю, як наслідок, це спричиняє ослаблення національної валюти - гривні", - переконаний експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram