ГоловнаЕкономікаДержава

Надаючи Україні новий пакет допомоги, МВФ вимагатиме підвищити тарифи на газ і далі девальвувати гривню, - експерт

Рішення про підвищення ціни на газ має політичний характер, вважає експерт

Надаючи Україні новий пакет допомоги, МВФ вимагатиме підвищити тарифи на газ і далі девальвувати гривню, - експерт
Фото: orbita.dn.ua

Пакет фінансової допомоги, який сьогодні готують запропонувати Україні представники Єврокомісії спільно з МВФ, не буде безумовним і може спричинити соціальне напруження.

"Необхідне для співпраці з МВФ рішення підвищити ціну газу для населення має політичний характер, і жоден технічний уряд його не ухвалить", - говорить Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

Раніше, нагадаємо, у пакети таких зобов'язань входило підвищення тарифів на енергоносії; скорочення фонду заробітної плати та чисельності бюджетних працівників; скорочення кількості субсидій.

Водночас експерти кажуть, що загалом умови МВФ підуть на користь українській економіці й обернуться її оздоровленням. "Я завжди була прихильником відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, тому що там все очевидно: що, де і коли ми обіцяли. Це все розписано, з текстом меморандуму можна ознайомитися, в тому числі на інтернет-сайті МВФ", - заявила голова ради директорів групи "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) Валерія Гонтарєва.

Водночас Бернард Кейсі, президент Американської торгової палати в Україні, упевнений, що довгострокові інвестиції для модернізації та зростання економіки повинні надходити у формі капіталу, зокрема від венчурних фондів, інвестиційних фондів і, звичайно ж, капітальних вкладень від транснаціональних корпорацій, які створюють в Україні спільні підприємства, переносять сюди виробництво і передають технології.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram