ГоловнаЕкономікаДержава

"Вишеградська четвірка" готова до реверсу газу з Європи в Україну

Київ уже понад рік домагається від ЄС реалізації цього проекту

"Вишеградська четвірка" готова до реверсу газу з Європи в Україну
Фото: EPA/UPG

Країни "Вишеградської четвірки" (Угорщина, Польща, Словаччина, Чехія) висловили готовність відновити проект реверсу природного газу з Європи в Україну.

Про це йдеться в спільній заяві міністрів закордонних справ Групи, поширеній після їхньої зустрічі в Будапешті, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"У сфері енергетичної безпеки Вишеградська група готова відновити розвиток проекту реверсу природного газу в Україну", - наголошено в документі.

Київ уже понад рік домагається від європейських партнерів відкриття так званого зворотного прокачування природного газу через територію Словаччини. Обсяг постачання "блакитного палива" в рамках цього проекту - до 10 млрд кубометрів на рік.

Через Словаччину "Газпром" постачає основний обсяг газу в Європу, який іде транзитом через Україну. До 2029 року "Газпром" законтрактував у Eustream потужностей на 50 млрд куб. м на рік за умов "транспортуй або плати". За ним зарезервовано 93% потужності словацької газотранспортної системи, хоча використовує він її тільки на 75%.

Тому організувати великі зворотні поставки без нової труби неможливо. Але для реверсу достатньо буде побудувати газопровід завдовжки лише близько 300 м, на це знадобиться щонайбільше $10 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram