ГоловнаЕкономікаДержава

У Китаю немає претензій до України з виконання кредитних і торгівельних угод

Обидві сторони угоди чітко виконують свої зобов'язання

У Китаю немає претензій до України з виконання кредитних і торгівельних угод
Фото: www.rionegro.com.ar

Китайська сторона задоволена співробітництвом з Україною в рамках кредитних угод на постачання зерна. Про ризики невиконання домовленостей між партнерами або судові спори мова не йде. Навіть більше, цього року постачання зернових в Китай зростуть.

Про це повідомило журналістів джерело в посольстві КНР в Україні. Виконання українсько-китайських угод підтвердили також в Мінагрополітики та ПАТ "ДПЗКУ", пише

gazeta.ua

У посольстві Китаю спростували інформацію про те, що у китайської сторони є претензії до ПАТ "ДПЗКУ" щодо виконання кредитних угод на постачання українських зернових в КНР.

"Останніми місяцями в Україні склалася непроста політична й економічна ситуація. Тому не дивно, що всі хвилюються щодо виконання міжнародних угод. Але у нас це щвидше панічні заяви, ніж реальність. У Китаю немає підстав до того, щоб розривати будь-які домовленості з Україною або звертатися до суду. Навпаки - обидві сторони угоди чітко виконують свої зобов'язання з кредитних і торгівельних контрактів", - запевнило джерело в посольстві.

Цю інформацію також підтвердили в Міністерстві аграрної політики і продовольства. "Жодної офіційної інформації про те, що китайська сторона незадоволена виконанням аграрних угод, до нас не надходило. Для цього немає жодних підстав, про жодні збитки або порушення інтересів держави мови не йде", - прокоментували у відомстві.

У свою чергу, Державна продовольчо-зернова корпорація України, яка безпосередньо виконує китайсько-українські угоди, детально пояснила, на якому етапі зараз знаходяться аграрні відносини наших країн.

Зокрема, для закупівлі та експорту українського зерна ПАТ "ДПЗКУ" залучило 1,5 млрд дол США. Використання цих коштів відбувається траншами і з дотриманням всіх процедур контролю з української та китайської сторін, передбачених для такого рівня угод. Друга частина кредитних коштів КНР в обсязі 1,5 млрд дол США, передбачена для імпорту товарів і послуг китайського виробництва, наразі не надходила.

"Корпорація своєчасно і в повному обсязі виконує зобов'язання - як з обслуговування кредиту, так і щодо дотримання графіку експортних постачань зерна. На 2013-2014 маркетинговий рік заплановано поставити в Китай 4 млн тонн зерна. Станом на 25 лютого 2014 року держкорпорація фактично відвантажила за торгівельними угодами з КНР 2,6 млн тонн. з них понад 0,3 млн тонн - безпосередньо на внутрішній ринок Китаю", - повідомила прес-служба ПАТ "ДПЗКУ".

Тут також додали, що нещодавно Україна отримала фітосанітарні протоколи на експорт ячменю і сої. У зв'язку з цим постачання зернових ПАТ "ДПЗКУ" в КНР впродовж 2014 року зростуть.

Нагадаємо, останніми днями навколо українсько-китайських сільськогосподарських проектів розгорнулася спланована інформаційна провокація. Зокрема, аграріїв лякають зривом постачань українського зерна в КНР. Як відомо, раніше деякі ЗМІ вже публіквали сумнівну інформацію такого змісту. Однак вона жодного разу не підтвердилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram