ГоловнаЕкономікаДержава

Нова Зеландія призупинила переговори про вільну торгівлю з Росією через Україну

Міністру торгівлі наказано покинути Москву

Нова Зеландія призупинила переговори про вільну торгівлю з Росією через Україну
Новая Зеландия

Нова Зеландія призупинила переговори з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану про створення зони вільної торгівлі через події в Україні. Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джон Кей наказав міністру торгівлі Тіму Гросеру покинути Москву.

Про це повідомляє новозеландський телеканал TVNZ.

Уряд Нової Зеландії вів переговори про вільну торгівлю з Митним союзом три роки, і, за словами Кея, за останні кілька днів сторони досягли певного прогресу.

"Очевидно, що не можна виключити впливу останніх подій в Україні на терміни укладення ЗВТ. Хоча її затримка буде образливою, ми все ж серйозно ставимося до міжнародних зобов'язань і маємо намір реагувати так само, як це роблять країни, які поділяють наші цінності", - сказав Кей.

Новозеландський прем'єр мав їхати до Москви на підписання ЗВТ відразу ж після поїздки до Китаю, яка відбудеться протягом двох тижнів. Однак у світлі останніх подій, вважає Кей, продовжувати переговори було б недоцільно.

"Ми чітко дали зрозуміти, що дії Росії в Україні є неприйнятними. Ми закликали сторони діяти відповідально і продовжувати стосунки на основі діалогу і дипломатії, а не загрози і сили", - додав прем'єр Нової Зеландії.

Нагадаємо, всі країни "Великої сімки" - США, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, Канада і Японія - заморозили підготовку до саміту G8, який має відбутися в червні 2014 року, через військові дії Росії в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram