ГоловнаЕкономікаДержава

Воєнна операція в Криму може коштувати Росії $60 млрд

Економісти оцінили наслідки можливих західних санкцій для РФ

Воєнна операція в Криму може коштувати Росії $60 млрд
Фото: EPA/UPG

Збройний конфлікт в Україні може обернутися для Росії втратою $60 млрд експортної виручки, що відповідає близько 3% російського ВВП, підрахували аналітики Bank of America Merrill Lynch.

Як пишуть "Ведомости", близько половини російських експортних постачань газу в Європу вартістю $30 млрд на рік ідуть через Україну. Окрім того, ще приблизно $30 млрд Росія отримує за постачання товарів і послуг на український ринок. У разі воєнних дій про ці доходи можна буде забути.

Однак американці вважають, що війни не буде. На думку аналітиків, у Росії і так досить інструментів економічного тиску на нове керівництво України, які будуть значно ефективнішими, ніж інтервенція. Передусім це ціна на газ.

Швейцарський банк Credit Suisse і собі зазначає, що введення російських військ у Крим - це найбільша зовнішньополітична авантюра, яка може обернутися санкціями з боку США і Євросоюзу. Якщо Росія обмежиться введенням військ до Криму, без вторгнення в інші регіони Східної України, потрапити під санкції ризикують передусім деякі високі посадовці. Це також може зумовити погіршення кредитного рейтингу країни, зростання вартості обслуговування боргу, додаткові витрати бюджету та збільшення його дефіциту.

Якщо ж Росія обере найжорсткіший сценарій з вторгненням на територію Східної України і розколом країни, санкції будуть масштабнішими. У відповідь на дії Росії Євросоюз може повністю заблокувати проект будівництва "Південного потоку" і перестати закуповувати російський газ, переключившись на інших постачальників чи інші види палива. Захід також може закрити російським євробондами доступ на ринок.

Нагадаємо, що російські війська вже кілька днів перебувають на території Криму поза місцями своєї дислокації. У Росії пояснюють свої дії наміром захистити російське населення автономії, хоча український уряд неодноразово заявляв, що росіянам у країні нічого і ніхто не загрожує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram