ГоловнаЕкономікаДержава

Україні передбачили падіння економіки 2014 року

JP Morgan погіршив прогноз ВВП України до мінус 3,2%

Україні передбачили падіння економіки 2014 року
Фото: vkurse.ua

Інвестиційний банк JP Morgan погіршив прогноз зростання ВВП України 2014 року. На думку американців, замість очікуваного раніше зростання на 0,5% українську економіку тепер очікує спадання на 3,2%.

Тримісячні акції протесту, проблеми в держбюджеті, введення іноземних військ - усе це не додає оптимізму аналітикам, пише Hubs.

Утім, прогноз JPMorgan не найбільш песимістичний. У Райффайзен Банку Аваль, наприклад, вважають, що падіння може бути навіть більшим - від 3% до 7% за рік. Досвід інших країн, які переживали схожі проблеми, свідчить, що в результаті комбінації зміни влади, проблем на фінансових ринках і конфліктів на зовнішньополітичному рівні економіка держави спадає в середньому на 15% протягом двох років.

Офіційний прогноз попереднього уряду на цей рік - зростання 3%.

Востаннє скорочення української економіки було ще 2009 року, коли на тлі кризи ВВП упав на 14,8%. Але досі не озвучено остаточних даних за 2013 рік. За попередньою інформацією, зафіксовано нульове зростання, але існує припущення, що це завищений показник.

З чотирьох основних секторів економіки два показали серйозне спадання, а два - таке саме серйозне зростання. Наприклад, роздрібна торгівля зросла на 9,5%, а сільське господарство - на 14%, водночас будівництво впало на 14,5%, а промисловість - на 5%.

Опитування
Как Украине стоит поступить с Крымом, если тот отсоединится?
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram