ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісія затвердила торгові пільги для України

Українським експортерам обіцяють вигоду в 500 млн євро

Єврокомісія затвердила торгові пільги для України

Європейська комісія у вівторок вирішила знизити мита на українські товари.

Як пише "Інтерфакс-Україна", тепер це рішення повинні остаточно затвердити в Раді Євросоюзу та Європарламенті.

Суть ухваленого рішення полягає в тому, щоб не чекати створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною і заздалегідь завпровадити розділ про тарифи за допомогою торгових преференцій. Зокрема, мова йде про те, щоб почати в односторонньому порядку зменшувати або усувати мита ЄС на товари, вироблені в Україні.

Ці заходи не спрямовані на те, щоб замінити зону вільної торгівлі, тому вони діятимуть тільки обмежений період часу - до 1 листопада 2014 року. Очікується, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС буде підписана і почне діяти до цього терміну. Тоді система преференцій закінчиться.

"Європейська комісія показала, що вона стоїть пліч-о-пліч з народом України. Я хотів би закликати Європейський парламент та Раду ЄС прискорити процес затвердження, щоб зниження мит могло початися вже в червні", - заявив з цього приводу комісар з питань торгівлі Карел де Гюхт.

Очікується, що в разі реалізації цього кроку, українські експортери заощадять на зниженні тарифів близько 500 млн євро, з яких майже 400 млн євро припадає на аграрний сектор.

Існуючі тарифи на промислові товари будуть негайно зняті з 94,7% продукції. Для решти видів товарів (деякі хімічні продукти тощо) тарифи будуть знижені. Щодо сільськогосподарських товарів та продуктів харчування левовій частці експорту нададуть негайні і необмежені преференції, а для решти передбачено безмитні тарифні квоти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram