ГоловнаЕкономікаДержава

Крим коштуватиме бюджету РФ щонайменше $2,4 млрд на рік

Підраховано вартість приєднання АРК для російського бюджету

Крим коштуватиме бюджету РФ щонайменше $2,4 млрд на рік
Фото: EPA/UPG

Приєднання Криму до Росії коштуватиме бюджету Федерації щонайменше 88 млрд рублів, або $2,4 млрд на рік.

Про це пише газета "Ведомости", посилаючись на підрахунки рейтингового агентства S&P і російських економістів.

Щонайменше 38 млрд рублів, або $1 млрд, повинні будуть складати щорічні трансферти Криму як дотаційним регіоном. Доходи на душу населення Криму 2013 року становили в рублевому еквіваленті лише 10,8 тис. рублів (трохи менше за $295), тимчасом як середній показник по Росії - 37 тис. рублів (близько $1000).

Бідні регіони Росії, такі як Північна Осетія, Іванівська і Тамбовська області, отримують від федерального бюджету дотації, що дозволяє їм забезпечити населення доходом в 29-30 тис. рублів ($790-820) на людину. Щоб збільшити дохід 1,9 млн жителів Криму до цього рівня, знадобляться дотації федерального бюджету приблизно в 20 тис. рублів ($545) на душу населення.

Ще близько 50 млрд рублів ($1,4 млрд) можуть скласти витрати Пенсійного фонду Росії на виплати пенсій у Криму. Середня пенсія на півострові - 1400 гривень (5,5 тис. рублів), в Росії 2014 року - вдвічі вища. Якщо 600 тис. кримських пенсіонерів виплачувати мінімальну російську пенсію в 6354 рублів на місяць, то витрати ПФ Росії становитимуть 46 млрд рублів. Але, швидше за все, виплати будуть більшими, тому найбільш ймовірні витрати становитимуть 50 млрд рублів на рік.

Нагадаємо, за приєднання АРК до Росії проголосувало 96,77% жителів Криму, які взяли участь у невизнаному референдумі про статус півострова. Такі дані озвучив голова комісії Верховної Ради Криму з організації референдуму Михайло Малишев.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram