ГоловнаЕкономікаДержава

Ставицький оцінює збитки для України в 4-7 млрд дол у разі скасування РФ знижки на газ

Що суттєво вплине на національний валовий продукт і фінансовий стан в Україні

Ставицький оцінює збитки для України в 4-7 млрд дол у разі скасування РФ знижки на газ
Фото: finforum.org

Колишній міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький оцінює збитки для України в 4-7 млрд дол в 2014 р. у разі скасування Росією знижки на газ для України.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Ставицького.

"Не дай Бог, ціна на газ повернеться до умов договору 2009 року і будуть нівельовані домовленості ціни за газ в 268,5 дол. Це завдасть 4-7 млрд дол збитків поточного року, що істотно вплине на національний валовий продукт і фінансовий стан в Україні. Це матиме катастрофічні наслідки, а також є безвідповідальною і непрофесійною позицією нового уряду - втратити те, до чого так довго йшли. Підкреслюю, лише два тижні до початку нового кварталу", - заявив екс-міністр.

На його думку, на тлі останніх подій саме диверсифікація енергопостачання дозволить зменшити залежність від поставок з одного джерела.

"Диверсифікація поставок газу шляхом реверсу поставки природного газу з європейських країн в Україні відкриває для нашої країни перспективу входження в європейську систему спотової (біржової) торгівлі природним газом. Це забезпечить залучення європейських компаній в енергетичний сектор України", - зазначив Ставицький.

Україна без додаткових інвестицій, як підкреслює екс-міністр, здатна отримувати газ у напрямку Захід - Схід в обсягах до 15 млрд куб.м. "Тобто, забезпечити потреби України в "блакитному" паливі може реверс з Європи. І на сьогодні є дуже важливим той факт, що нове керівництво енергетичного відомства повинно продовжувати розпочату роботу, розуміючи всю відповідальність і правильність обраного нами напряму. Реалізація Енергетичної стратегії, яку було прийнято за час мого керування, дозволить досягти основної мети - енергонезалежності України і навіть більше - незалежності України. Було докладено титанічних зусиль, щоб підготувати ґрунт і намітити курс і кроки реалізації", - зазначає Ставицький.

За його словами, в України мають бути різні джерела постачання природного газу, і тема реверсу природного газу дуже актуальна. "Зокрема, можна говорити про віртуальний реверс - за схемами заміщення (СВОТ, меченг), що дасть можливість аргументовано говорити з "Газпромом". Сподіваюся, що новий уряд розуміє всю важливість економічного аспекту та фінансової складової, адже питання енергетичної сфери - питання не політичне, а економічне. За політичними гаслами уряд не має права забути про інтереси 46 млн українців", - підсумував Ставицький.

У прес-службі екс-міністра також зазначають, що протягом 2012 року імпорт природного газу з країн ЄС не здійснювався, і вже в 2013 році Україна почала здійснювати реверс газу палива з Польщі та Угорщини. Також активно говорили про відкриття коридору через Словаччину, але уряд Словаччини зволікав з підписанням, через отриману "Газпромом" 10% знижку від спотової ціни.

"Україна має можливість на 100% диверсифікувати поставки природного газу в нашу державу, але хочу зауважити і те, що для нас дуже важливо, щоб всі партнери зрозуміли, що нам необхідно принципово підійти до питання справедливої ціни. Україна повинна купувати газ там, де це економічно обґрунтовано і вигідно", - підкреслив Ставицький.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram