ГоловнаЕкономікаДержава

Продан заявив про можливість імпорту 12 млрд кубометрів газу зі Словаччини

У Брюсселі тривають переговори про організацію реверсу в Україну

Продан заявив про можливість імпорту 12 млрд кубометрів газу зі Словаччини
Фото: Макс Левин

Міністр енергетики Юрій Продан заявив, що через територію Словаччини в Україну можна постачати до 12 млрд кубометрів газу на рік. Це майже чверть від загального обсягу споживання газу в Україні 2013 року і майже половина від імпорту російського палива за минулий рік

"На сьогодні є всі умови, щоб здійснити фізичний реверс обсягом до 12 млрд куб м, але словацька сторона пропонує нам підписати не договір про постачання між операторами газотранспортних систем, а певний меморандум, який передбачає будівництво чогось там", - заявив міністр.

Якщо договір між операторами зрештою підпишуть, то німецька компанія RWE готова приступити до закачування газу в українські підземні сховища. Зараз у Брюсселі знаходиться робоча група, яка опрацьовує питання початку реверсних поставок газу в Україну. Переговори ведуться за участю єврокомісара з енергетики Гюнтера Оттінгера.

Нагадаємо, від початку цього року Україна припинила реверсні поставки газу з Європи, оскільки російське паливо було значно дешевшим. Однак з квітня вартість газпромівського газу зросте щонайменше до $387 за тисячу кубометрів (з урахуванням знижки за "харківськими угодами"), що знову зробить реверс рентабельним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram