ГоловнаЕкономікаДержава

Голова "Нафтогазу" прогнозує дефіцит компанії 2014 року на рівні 80 млрд грн

При цьому прогноз Андрія Коболєва базується на оптимістичному сценарії

Голова "Нафтогазу" прогнозує дефіцит компанії 2014 року на рівні 80 млрд грн
Фото: EPA/UPG

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв оцінює дефіцит компанії 2014 року на рівні 80 млрд грн.

Про це він сказав на прес-конференції, повідомляє "РБК-Україна".

"За умови курсу гривні щодо долара 10 гривень, за умови 100% оплати всіх споживачів, за умови дружньо-конструктивних відносин із "Газпромом" дефіцит цього року тільки НАК "Нафтогаз України" як окремої компанії складе приблизно 80 мільярдів гривень", - зазначив він.

Він спрогнозував завершення реорганізації "Нафтогазу" 2015 року. "Насправді "Нафтогаз" розділений на видобуток, транзит і реалізацію. Є тільки одне зауваження, коли ми були у Брюсселі на переговорах - чому договір з транзиту в "Нафтогазі", а не в "Укртрансгазі"? Є речі окремі. Ми будемо наполягати на тому, щоб робити це якомога швидше... Звичайно, це буде складно, оскільки є питання власності та питання поділу. На нашу думку, за підтримки всіх через рік можна побачити нову структуру з новим аспектом власності", - зазначив Коболєв.

При цьому він припустив виведення акцій "Нафтогазу" на IPO. "Під словом приватизація я маю на увазі цивілізований механізм поступового виведення акцій на IPO. Не відразу продавати все, не в приватні руки, а робити це найбільш доцільно. Цей процес необхідно зважити в часі з поліпшенням фінансового стану. Немає сенсу зараз "цю корову" продавати хворою. Її потрібно спочатку вилікувати, нагодувати, а потім продавати. У процесі, коли "корова" буде лікуватися - вже тоді можна пояснювати інвесторам, що вони купують історію зростання", - зазначив Коболєв.

Коболєв також повідомив, що зараз "Нафтогаз" не піднімає газ із підземних газових сховищ, а тільки закачує.

При цьому він назвав неможливою повну відмову від російського газу.

"Замістити повністю (російський газ, - Ред.) і неможливо, і недоцільно. Але рецепт давно придумано до нас - без диверсифікацій і без альтернатив вести переговори з будь-якими партнерами вкрай важко. Таким чином, середньостроково це можуть бути реверсні постачання, довгостроково - постачання газу LNG (зріджений газ, - Ред.). Не обов'язково Чорним морем", - зазначив Коболєв.

Нагадаємо, Андрій Коболєв також заявив, що тарифи на газ для населення зростуть на 50% з 1 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram