ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк продовжить будувати LNG-термінал

Прем'єр також закликав ЄС вирішити питання з поставками газу через Словаччину

Яценюк продовжить будувати LNG-термінал
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна зберігає плани з будівництва LNG-терміналу.

"Проект LNG-терміналу, розглянутий попереднім урядом, залишається на столі", - сказав він на 10-й щорічній інвестиційній конференції компанії Dragon Саріtаl в Києві в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Прем'єр уточнив, що реалізація цього проекту в Одеському регіоні дозволить Україні отримувати щорічно кілька мільярдів кубометрів природного газу.

Іншими ключовими завданнями у зміні газопостачання країни він назвав організацію реверсних поставок з ЄС, продовження переговорів з "Газпромом", роботи з підвищення енергоефективності та зменшення споживання газу.

Щодо реверсних поставок з Європи Яценюк зазначив, що їх обсяг може сягати 20 млрд куб. м. За його словами, нарощування цього каналу поставок стримується Словаччиною.

Як заявив прем'єр, рішення цього питання є політичним, а заява про необхідність будівництва додаткових газопроводів - "це неправда".

Прем'єр висловив сподівання, що ЄС допоможе Україні вирішити це питання і отримати доступ до більш дешевого газу, ціна якого могла б становити $365 за 1 тисячу куб м.

Він також спрогнозував, що після денонсації Росією угод щодо Чорноморського флоту ціна газу для України підвищиться з $385 ще на $100.

Зі свого боку, Україна і "Нафтогаз" вживатимуть усі заходи, у тому числі юридичні, для захисту своїх інтересів.

Нагадаємо, ініційоване минулою владою будівництво LNG-терміналу в Україні розділили на два етапи. На першому етапі (плановий запуск - 2016 року) має бути задіяно орендоване судно-термінал потужністю 5 млрд куб. м газу на рік. На другому етапі (плановий запуск - 2018 року) планується побудувати наземний термінал потужністю 10 млрд куб. м газу на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram