ГоловнаЕкономікаДержава

Рада прийняла новий закон про держзакупівлі

Державні тендери стануть прозорішими

Рада прийняла новий закон про держзакупівлі
Фото: vopros.ua

Верховна Рада в четвер ухвалила новий закон про державні закупівлі. Голосування вдалося тільки з другої спроби, при цьому документ схвалили мінімально прийнятною кількістю голосів - 226.

Нова версія закону скорочує кількість випадків, які дозволяють проводити закупівлі без тендерів, із 44 до 10. Також закон фактично усуває закупівлі "в одного учасника", заявив прем'єр Арсеній Яценюк, презентуючи документ депутатам.

Скасовано необхідність публікувати інформацію про держзакупівлі в друкованих виданнях, тепер її потрібно буде розміщувати на спеціальному онлайн-порталі.

Також Рада надала право замовнику відмовляти в участі у закупівлях офшорним компаніям.

Окрім того, парламент скасував поріг вартості (в разі його перевищення операції підпадають під дію закону) для закупівлі товарів і послуг для будівництва (у чинній редакції це 300 тис. гривень), тож вони будуть підпадати під загальний поріг закупівель товарів і послуг - 100 тис. гривень.

Знижено поріг для закупівлі у сферах природних монополій без залучення бюджетних коштів - з 5 млн до 1 млн гривень для товарів і послуг, з 10 млн до 5 млн гривень - для робіт.

Нагадаємо, обсяг держзакупівель у 2013 році перевищив 280 млрд грн, що удвічі менше порівняно з попереднім роком. Лише третина цієї суми пройшла через відкриті торги. Інша частина - це договори або за процедурою закупівлі в одного учасника, або взагалі без процедур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram