ГоловнаЕкономікаДержава

S&P знизило рейтинг Росії у зв'язку з подіями в Україні

Санкції проти РФ негативно позначаються на її кредитоспроможності

S&P знизило рейтинг Росії у зв'язку з подіями в Україні
Фото: kursiv.kz

Агентство Standard&Poor's знизило кредитний рейтинг Росії з ВВВ до ВВВ- і присвоїло йому "негативний" прогноз, який означає, що можливе подальше пониження.

BBB- є найнижчим рейтингом в категорії, яку інвестори позначають як "інвестиційну". Наступний щабель в методології S&P - ВВ+, яка відноситься до "спекулятивного" рівня, пише ИТАР-ТАСС.

"Ми вважаємо, що складна геополітична ситуація між Росією і Україною може призвести до додаткового істотного відтоку як іноземного, так і локального капіталу з російської економіки, підірвала і так вже слабкі перспективи зростання", - йдеться в повідомленні агентства.

Зростання економіки Росії в 2013 році сповільнилося до 1,3% - найнижчий темп з 1999 року. У базовому сценарії агентство очікує в 2014-2017 роках в середньому зростання на 2,3%. Реальний внутрішній попит, найімовірніше, залишиться слабким - в середньому приблизно на 3% в 2014-2017 роках. Якщо геополітична напруженість 2014 року не знизиться, то виникне істотний ризик уповільнення темпів зростання - значно нижче за 1%, вважають вS&P.

Агентство зазначає, що рейтинг РФ може знизитися до "спекулятивного" у разі посилення санкцій щодо країни і ослаблення фінансових позицій на зовнішніх ринках.

Але існує можливість і підвищення рейтингу: якщо Росія виявиться стійкою під час зіткнення з існуючими викликами, збереже бюджетні та валютні резерви, а також ефективно стримає інфляцію і збереже стійке зростання економіки.

Нагадаємо, в Росії збираються створити власне рейтингове агентство, щоб не залежати від американських S&P, Moody's і Fitch. У РФ вважають, що ці компанію дають необ'єктивні оцінки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram