ГоловнаЕкономікаДержава

Соколовський: Україна сплатила за російський газ на три роки вперед

Влада переплатила понад $20 мільярдів з 2009 року

Соколовський: Україна сплатила за російський газ на три роки вперед
Фото: Макс Левин

Україна останні п'ять років платила Росії за газ майже в два рази більше, ніж треба. За цей час сума переплати досягла $20 млрд.

Про це у статті на LB.ua написав колишній представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки, кадровий дипломат Богдан Соколовський.

"Ці переплати з січня 2009 досі становлять понад 20 млрд доларів США. Тепер це реальний борг РФ перед Україною, який в перерахунку означає, що РФ заборгувала Україні понад 70 млрд. кубометрів газу. Тобто майже три роки Україна має імпортувати російський газ безкоштовно", - упевнений газовий експерт.

"Головне тепер це правильно розрахувати і офіційно надіслати "Газпрому" так, як це правильно зробила НАК "Нафтогаз України" з пропозиціями щодо ціни на газ. А за потреби - і в Міжнародний суд", - сказав Соколовський.

На його думку, "Газпром" в цивілізованому середовищі не зможе пояснити, чому вимагав з України такі гроші.

Нагадаємо, ціна на газ для України останніми роками знаходилась на рівні понад $400 за тисячу кубометрів, а з квітня "Газпром" вимагає платити $485. Російський газ для України, наприклад, коштує дорожче, ніж для Франції, розташованої майже на межі Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram