ГоловнаЕкономікаДержава

У НБУ попередили про ризик стагфляції в Україні

Економіка знову занурилася в рецесію

У НБУ попередили про ризик стагфляції в Україні
Фото: Макс Левин

Українській економіці загрожує стагфляція - процес, під час якого висока інфляція поєднується зі стагнацією. Таку думку висловив радник голови Національного банку Валерій Литвицький.

За його оцінками, в Україні відновилася рецесія, наразі технічна (три місяці спаду економіки). У першому кварталі ВВП скоротився на 1%, тоді як рік тому зниження було 1,1 %. Темпи інфляції при цьому виросли з 0,8 % до 3,4 %.

"Така дивергенція трендів є небезпечною. Якщо вона збережеться в другому кварталі, то у нас буде повноцінна стагфляція", - заявив Литвицький.

Він прогнозує, що рецесія в другому кварталі стане повноцінною (шість місяців економічного спаду підряд), але в третьому кварталі завершиться. Втім, є ймовірність, що зростання економіки поновиться лише в четвертому кварталі.

Стагфляцією прийнято називати стан економіки, у якому застій або зниження темпів зростання виробництва поєднується зі збільшенням рівня безробіття та інфляції. Зараз загроза стагфляції є і в Росії, однак її економіка наразі зростає, хоч і мінімально.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram