ГоловнаЕкономікаДержава

Слов'янськ міг опинитися в центрі конфліктів через сланцевий газ

Місто знаходиться посеред Юзівського родовища

Слов'янськ міг опинитися в центрі конфліктів через сланцевий газ
Фото: Макс Левин

У Слов'янську немає ні важливих підприємств, ні шахт, ні військових частин чи наукових інститутів. А причина, чому російські диверсанти розташувалися саме в цьому місті, може критися в тому, що воно розташоване в центрі Юзівського родовища нетрадиційного газу.

Про це йдеться в сюжеті "ТСН.Тиждень".

Експерти зазначають, що запаси газу в цій землі можуть кардинально змінити енергетику не тільки України, а й Європи. "За останніми підтвердженими американцями даними, це 3,6 трлн кубів, які вони чітко бачать, як їх видобувати. Це значний обсяг, великий обсяг, тому що якщо Україна збільшить видобуток на 15-20 млрд кубометрів, то вона вже експортером буде", - зазначив гендиректор центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За словами президента Київського міжнародного енергетичного клубу Олександра Тодійчука, перші обсяги газу - в невеликих розмірах - на Юзівській ділянці можна буде видобувати вже 2015 року. "Але промисловий, масштабний видобуток, у мільярдах, які відразу відчує ринок, найімовірніше, з'явиться за 4-5 років", - сказав він.

У такому разі Україна досить швидко звільниться від газової залежності від РФ.

"Це дуже добре розуміє "Газпром". Дуже давно "Газпром" веде цілеспрямовану кампанію на те, щоб узагалі вбити тему сланцевого газу в Європі. У це інвестовано десятки мільйонів доларів. В інформаційні кампанії, в боротьбу за ділянки. Вони знають про ворога, готуються його вбивати і вбивають. І дуже успішно це роблять", - сказав Харченко.

Нагадаємо, що на Чорноморському шельфі Криму, який відійшов Росії в результаті анексії, теж є величезні родовища газу. Україна оцінила їх у $40 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram