ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні з'являться керуючі багатоквартирними будинками

Мінрегіон придумав альтернативу ОСББ

В Україні з'являться керуючі багатоквартирними будинками
Фото: Олександр Сирцов

В уряді розробляють законопроект, який передбачає три форми управління багатоквартирними будинками. Про це заявила начальник управління комунальної теплоенергетики Мінрегіонбуду Олена Малежик.

По-перше, це наявні зараз об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

По-друге, МінЖКГ пропонує запровадити інститут керуючих багатоквартирними будинками. "Якщо мешканці ще не готові створити ОСББ, їм будуть пропонувати нову систему керуючого, який обслуговуватиме їхній будинок. Вони будуть наймати цього управителя, а він буде і надавати їм комунальні послуги, і за їхніми пропозиціями братиме кредити на себе і віддаватиме", - пояснила Малежик.

"Є й третій варіант для маленьких будинків, де три-чотири квартири, де неможливо створити ОСББ, а управителю невигідно керувати таким будинком. Ці мешканці будуть самі укладати договори з постачальниками і вирішувати питання", - сказала вона.

Чиновниця наголосила, що цей законопроект необхідний, щоб створити механізм залучення грошей на ремонт будинків. Щоб банки давали гроші, потрібно, щоб будинок мав власника, а зараз його переважно немає. "Менталітет у нас ще соціалістичний: квартиру дали, але мешканець не розуміє, що він отримав і право користуватися, і обов'язки управляти цим будинком", - сказала Малежик.

Вона прогнозує, що такий законопроект ухвалять уже цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram