ГоловнаЕкономікаДержава

Мінрегіон: енергоефективність ЖКГ потребує 28 млрд грн

В уряді назвали три кроки, які дозволять заощаджувати на теплі та газі

Мінрегіон: енергоефективність ЖКГ потребує 28 млрд грн
Фото: zn.ua

Щоб підвищити енергоефективність житлово-комунального комплексу в Україні, необхідно близько 28 млрд грн. Про це заявила начальник управління комунальної теплоенергетики Мінрегіонбуду Олена Малежик.

На думку міністерства, перший крок до економії енергії в будинках - це встановлення лічильників тепла. "Ми проаналізували, скільки може заощадити будинок, якщо тільки встановити прилад обліку теплової енергії. Залежно від типу будинку, кількості під'їздів, внутрішньобудинкової інфраструктури - від 30% до 70% економії", - заявила Малежик.

"По-друге, це заміщення газу при виробництві теплової енергії. Ми прорахували, що внаслідок першочергових заходів можна замістити 50% від споживання, яке зараз становить 8 млрд кубометрів у населення і 1,5-2 млрд у бюджетній сфері", - додала вона. За розрахунками міністерства, чверть цього обсягу газу можна заощадити за рахунок переходу на альтернативні види палива, вугілля, торф, теплові насоси. А ще чверть - завдяки модернізації устаткування, яке працює на газі і яке не можна перевести на інше паливо.

Третє важливе завдання для реформи комунального сектору - це заміна прогнилих труб, наголосила Малежик. "Теплові мережі в украй занедбаному стані. Якщо ми будемо заощаджувати на джерелі та споживанні, а втрачати на транспортуванні - це неекономічно", - акцентувала Малежик.

За її даними, значну частку цих 28 млрд грн можуть дати Україні Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк. На трьох вони можуть забезпечити Україні інвестиції на суму близько $1,4 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram