ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісія прогнозує падіння ВВП лише у двох країнах ЄС

Найбільше зростання економіки очікується у Латвії

 Єврокомісія прогнозує падіння ВВП лише у двох країнах ЄС

У 2014 році стан економіки Європейського Союзу поліпшуватиметься, і за підсумками року його ВВП зросте на 1,6%, говориться у весняному прогнозі Єврокомісії. З 28 країн, що входять до Союзу, скорочуватися ВВП буде тільки у двох - Хорватії та Кіпрі.

Водночас Ірландія, Греція, Іспанія, Італія, Нідерланди, Португалія, Словенія, Фінляндія, Чехія зможуть вийти в плюс після торішнього спаду, йдеться в прогнозі, опублікованому на сайті ЄК.

Найшвидше економіка в ЄС зростатиме у Латвії (плюс 3,8%), найбільший спад прогнозується у Кіпру (мінус 4,8%). У Німеччини, найбільшої економіки єврозони, ВВП збільшиться на 1,8%.

Прогноз на 2015 ще більш оптимістичний: ВВП Євросоюзу зросте на 2%, і в ньому не залишиться жодної країни з економікою, що скорочується.

Нагадаємо, економіка Євросоюзу за підсумками 2013 відновила зростання після скорочення у 2012-му. ВВП єврозони знизився на 0,4% у 2013-му, але загальноєвропейський ВВП зріс на 0,1%. Цей результат став можливий завдяки останньому кварталу, коли економіка Євросоюзу зросла відразу на 1% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року і на 0,4% порівняно з третім кварталом 2013-го.

Євросоюз є головним торговим партнером України, і від стану його економіки безпосередньо залежить ситуація в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram