ГоловнаЕкономікаДержава

Росія з червня вводить передоплату за поставлений Україні газ

У середу, 7 травня, закінчився термін, до якого українська сторона мала сплатити поставлений газ

Росія з червня вводить передоплату за поставлений Україні газ
Фото: Макс Левин

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що з червня для України буде введено режим передоплати за поставки газу.

"Відповідно до пунктів 5.1.5 і 5.8 контракту на поставки газу з 2009 року між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", невиконання зобов'язань тягне за собою автоматичний перехід з 1 червня 2014 року до поставок газу в Україну в режимі передоплати" , - зазначив Новак, повідомляє ИТАР-ТАСС.

До 16 травня ВАТ "Газпром" виставить попередній рахунок за поставки газу компанії "Нафтогаз України" у червні. Фактичні поставки здійснюватимуться в обсягах, що відповідають сумі оплати, внесеної українською стороною до 31 травня.

"Російський підхід до питання про підтримку української економіки викладено в листі президента Росії Володимира Путіна і полягає в тому, що Росія більше не може і не повинна самостійно нести тягар підтримки української економіки, надаючи їй знижки на газ і прощаючи борги, фактично оплачуючи своїми субсидіями дефіцит у торгівлі України та країн-членів ЄС", - підкреслив Новак.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Юрій Продан заявив, що Україна не сплачуватиме авансовий рахунок за червневі поставки газу, якщо "Газпром" виставить його з урахуванням ціни $480 за тисячу кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram