ГоловнаЕкономікаДержава

Генпрокуратура програла суд за 90 га землі на Жуковому острові

Ділянку заповідної території дозволили пустити під забудову

Генпрокуратура програла суд за 90 га землі на Жуковому острові
Фото: www.segodnya.ua

Генеральна прокуратура наприкінці квітня програла суд компаніям, які одержали у власність 90 га на заповідному Жуковому острові в Києві.

Про це пише "Первая инстанция" з посиланням на судове рішення.

Спірні землі були виділені в жовтні 2007 року кооперативу "Харчомашовець". За рішенням київських депутатів, кооператив отримав 106 га земель заказника "Острів Жуків", з яких 90 га опинилися у власності кооперативу та отримали призначення під житлову забудову, ще 15 га - передали в оренду на 49 років для рекреаційних цілей.

Ділянку площею 90 га ця структура пізніше внесла до статутного капіталу компаній "Будівельна асоціація" (28 га) та "Тестбуд" (56 га).

Прокуратура намагалася оскаржити передачу цих 90 га у власність "Харчомашівця" у зв'язку з тим, що відмова від земель заказника на користь приватної структури є незаконною.

Однак Госпсуд Києва вирішив, що висновок слідчих про розташування спірних ділянок в межах ландшафтного заказника є недоведеним. Судді послалися на те, що при створенні міськрадою заказника на острові у 1999 році не були встановлені його межі та площа.

Окрім того, термін позовної давності по цій справі закінчився ще в жовтні 2010 року.

Нагадаємо, за оцінкою голови тимчасової слідчої комісії Ради Кирила Куликова, збитки через порушення законодавства та протиправних рішень Київради у сфері земельних відносин у 2007-2010 роках обчислюються мільярдами гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram