ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісар: підвищення "Газпромом" ціни на газ для України невиправдано

На думку Еттінгера, зараз головне завдання - уникнути перебоїв у постачаннях російського газу

Єврокомісар: підвищення "Газпромом" ціни на газ для України невиправдано
Эттингер
Фото: liberation.fr

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер вважає невиправданим рішення "Газпрому" підвищити з 1 квітня ціну на газ для України і розраховує, що тимчасова ціна на "блакитне паливо" буде узгоджена до кінця травня. Про це 15 травня повідомляє "РИА Новости".

З 1 квітня ціна на російський газ для України зросла з $268,5 до $485 доларів за тисячу кубометрів. До цього рівня ціна зросла після скасування всіх знижок до контрактної ціни, які діяли раніше.

До початку травня Росія нарахувала Україні $3,5 млрд боргу за поставлений газ, а також виставила авансовий рахунок на $1,7 млрд за поставки газу в червні. При цьому 17 квітня президент Росії Володимир Путін дав Києву місяць на погашення боргів. 13 травня "Газпром" повідомив, що "Нафтогаз України" повинен оплачувати газ авансом і виставив попередній рахунок за червень у розмірі $1,66 млрд. У разі його несплати газ Україні буде відключено 3 червня.

У вівторок Україна заявила про готовність погасити в 10-денний термін борг за російський газ, але за умови, що буде повернута колишня ціна в $268 за тисячу кубометрів.

"У нас наразі є два тижні на те, щоб запобігти можливим перебоям з поставками газу з Росії", - сказав Еттінгер в інтерв'ю газеті The Wall Street Journal. Він зазначив, що якщо якась зі сторін не буде задоволена тимчасовою ціною, вона може звернутися до арбітражного суду для вирішення питання.

Еттінгер і голова Міненерго РФ Олександр Новак 19 травня в Берліні обговорять місце і час проведення другого раунду тристоронніх переговорів з Україною.

"Зараз наша головна турбота - уникнути перебоїв з поставками", - зазначив Еттінгер.

Єврокомісар також висловив думку, що "Південний потік", задуманий як альтернативний маршрут поставок до Європи в обхід України, є "політичним проектом". "В цілому, він (проект - ред.) має сенс тільки в тому випадку, якщо до України немає довіри", - підкреслив Еттінгер. Комерційні поставки по "Південному потоку" передбачається почати в першому кварталі 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram