ГоловнаЕкономікаДержава

Мінекономіки пропонує повернути рекламу цигарок

Відповідний законопроект викликав низку питань у фахівців

Мінекономіки пропонує повернути рекламу цигарок
архив

Департамент розвитку торгівлі Міністерства економіки підготував законопроект, який пропонує дозволити в спеціалізованих місцях продажу цигарок рекламу тютюнових виробів. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на сайт відомства.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про регулювання внутрішньої торгівлі" неодноразово розглядався і повертався на доопрацювання попередніми урядами. Документ пропонує ввести поняття "спеціалізованих місць продажу алкогольних та тютюнових виробів" - для тих торгових точок, чий торговий оборот на 60% і більше складають алкогольні і тютюнові вироби.

При цьому вартість ліцензії на роздрібну торгівлю для спеціалізованих точок продажу буде удвічі-тричі нижчою, ніж для звичайних магазинів. Так, якщо ціна ліцензії на продаж цигарок у спеціалізованому місці торгівлі, згідно із законопроектом, становитиме 2000 грн (на один касовий апарат), то в звичайному магазині - 6000 грн. Ліцензія на продаж алкогольних напоїв для спеціалізованого місця торгівлі коштуватиме 8000 грн, а для звичайного магазину - 16000 грн.

Експерти прогнозують, що від ухвалення законопроекту виграють великі мережі кіосків, які спеціалізуються на продажу цигарок.

"Цим законопроектом Мінекономіки зробить два величезні подарунки великим мережам кіосків, які спеціалізуються на торгівлі тютюновими виробами. По-перше, ліцензія на торгівлю для них буде втричі дешевшою, ніж для звичайних торгових точок. По-друге, їм дозволять рекламу цигарок - а це доступ до колосальних рекламних бюджетів тютюнових компаній", - пояснює заслужений економіст України, консультант міжфракційної депутатської групи "За духовність, моральність і здоров'я України" Верховної Ради України VI скликання Олег Івченко.

За його словами, законопроект містить серйозні корупційні ризики і в цілому юридично опрацьований вкрай слабо.

"Абсолютно незрозуміло, яким чином можна підрахувати частку того чи іншого товару в торговому обороті до того, як отримана ліцензія на торгівлю. Окрім того, згідно із законопроектом, умови роботи для таких спеціалізованих точок продажу буде встановлювати Кабінет Міністрів, а це знижує рівень прозорості прийняття рішень і контролю громадськості", - стверджує Івченко.

Його думку поділяє і завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень при Міністерстві охорони здоров'я Костянтин Красовський.

"Цей законопроект суперечить міжнародним зобов'язанням України. Україна ратифікувала Рамкову конвенцію з боротьби з тютюном і зобов'язалася заборонити всі форми реклами, спонсорства, просування тютюнових виробів - незалежно від того, йдеться про спеціалізовані чи неспеціалізовані точки продажу. Що стосується алкоголю, цей законопроект збільшить його доступність для населення. У результаті буде більше травм і смертей, пов'язаних зі споживанням алкоголю. Ця ініціатива просувається алкогольними та тютюновими компаніями і, звісно, категорично суперечить інтересам громадського здоров'я. А також йде в розріз з бажанням України гармонізувати українське законодавство із законодавством Євросоюзу", - підкреслив Красовський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram