ГоловнаЕкономікаДержава

Росія не перегляне газовий контракт з Україною, - експерт

Корольчук впевнений, що Україна не наважиться судитися з Росією

Росія не перегляне газовий контракт з Україною, - експерт
Фото: Артем Атаманюк

Росія не перегляне газовий контракт з Україною. Максимум - знизить ціну на газ до $370-380. Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна заявив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Я не вірю в те, що газовий контракт будет переглянуто, Росія не піде на це. П'ять років він ще діє, він дуже вигідний для неї. Тому в кращому випадку ми побачимо зменшення ціни на газ до $370-380. Практично це шило на мило. Така сама ціна була і в 2012-2013 роках", - заявив він.

Корольчук впевнений, що Україні потрібно терміново подавати позов до Стокгольмського арбітражу, але при цьому їй не можна порушувати контракт.

"Так, ціна висока, але порушувати контракт не можна... І якщо вже сказали, що будемо судитися, то продовжувати цю політику... Хоча, думаю, ми не звернемося до суду, на жаль, але треба б", - прогнозує експерт.

Нагадаємо, Україна почала процедуру подання позову проти "Газпрому" до Стокгольмського арбітражу. У Москву відправили передарбітражну ноту, її термін закінчився кілька днів тому, але остаточної подачі позову наразі не послідувало, тому що Росія і Україна домовилися, що жодна зі сторін не піде в Стокгольмський суд до 9 червня.

Прес-служба українського "Нафтогазу" повідомила, що НАК і "Газпром" обговорюють певну пакетну угоду, яка повинна врегулювати всі аспекти спору навколо закупівель російського газу. Однак якщо найближчим часом сторони не домовляться з приводу основних параметрів цієї угоди, Україна зрештою подасть позов до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram