ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ: ефективність реформ в Україні залежить від активності громадянського суспільства

Фонд бачить п'ять основних напрямків, в яких потрібні зміни

МВФ: ефективність реформ в Україні залежить від активності громадянського суспільства
Фото: EPA/UPG

Голова представництва Міжнародного валютного фонду в Україні Жером Ваше вважає, що ефективність реформ в Україні залежатиме від того, наскільки активним буде громадянське суспільство в країні.

Про це він сказав на конференції в Києві, передає кореспондент LB.ua.

Ваше зазначив, що Україні потрібні зараз п'ять основних реформ.

По-перше, йдеться про зміни у фінансовій сфері: введенні гнучкого курсу гривні та таргетування інфляції. Також фонд закликає навести порядок у банківському секторі, зокрема, за рахунок докапіталізації кредитних установ.

По-третє, МВФ радить відмовитися від практики нереальних бюджетних витрат з постійними підвищеннями зарплат і пенсій, які не є підтвердженими економічними умовами.

Також МВФ наполягає на необхідності реформувати енергосектор та підвищити тарифи на газ та опалення, які багато років залишалися на одному рівні, і одночасно посилити соціальний захист малозабезпечених громадян. Нарешті, п'ята реформа - вирішення проблеми інвестиційного клімату в Україні, наголосив Ваше.

Він додав, що фонд підтримує вже розпочаті реформи, зокрема, зміну системи держзакупівель та відкриття даних з компенсації ПДВ.

Нагадаємо, Світовий банк вважає, що якщо Україна хоче запустити свою економіку, у неї немає іншого виходу, окрім як проводити реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram