ГоловнаЕкономікаДержава

Міст через Керченську протоку може стати найдорожчим в історії

З'єднання Криму з Кубанню обійдеться мінімуму у $ 8 млрд

 Міст через Керченську протоку може стати найдорожчим в історії
Фото: stranz.ru

В Росії визначили нову вартість мосту через Керченську протоку. Спочатку вона становила 46 млрд рублів, потім Мінекономіки підвищило оцінку необхідних коштів до 155 млрд руб, а тепер очікується, що вона складе близько 283,2 млрд рублів ($ 8 млрд за поточним курсом).

Таким чином, загальна вартість проекту наближається до світового рекорду, зазначає "Коммерсант". Найдорожчий міст в історії - Дан'ян-Куньшаньський віадук в Китаї довжиною 165 км обійшовся у $ 8,5 млрд.

У російському "Автодорі" зазначають, що найприйнятніший варіант Керченського переходу - дворівневий автомобільно-залізничний міст. Всього розглядалося 74 варіанти транспортних переходів, включаючи міст, поєднаний з тунелем. Однак експертна рада "Автодору" рекомендувала уряду РФ, як найбільш оптимальний варіант, будівництво сумісного моста з чотирьохсмуговою автомагістраллю та двома залізничними шляхами через косу Тузла.

Однак альтернативні варіанти транспортного переходу обійшлися б ще дорожче. На роздільні мости знадобилося б ще 35-55 млрд руб., А на проект з тунелем - 60-90 млрд руб. залежно від конфігурації.

Окупиться запропонований проект щонайменше через 20 років, але для цього міст доведеться зробити платним не тільки для вантажівок і автобусів, а й для всіх легкових автомобілів. Очікується, що платна експлуатація мосту може принести 142-228 млрд руб. в залежності від тарифу.

Нагадаємо, в Україні вартість мосту оцінювали у $ 1,5-3 млрд. На його будівництво повинно було піти від чотирьох до п'яти років.

Зараз сухопутне сполучення з Кримом можливе лише через територію материкової України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram