ГоловнаЕкономікаДержава

Новий раунд газових переговорів пройде ввечері у вівторок

"Газпром" наразі не відключив газ Україні, хоча дедлайн минув

Новий раунд газових переговорів пройде ввечері у вівторок
Фото: EPA/UPG

Україна, Росія і Євросоюз у вівторок ввечері, о 20:00 за київським часом, почнуть новий раунд газових переговорів, сказав офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Сторони зустрінуться в Брюсселі, пише РБК-Україна.

Попередній раунд переговорів між Росією, Україною і ЄС завершився пізно вночі з 9 на 10 червня. Рішень при цьому не ухвалили. За словами міністра енергетики України Юрія Продана, "Газпром" запропонував знижку на газ у вигляді зниження мита на його експорт. Так само була оформлена знижка за Харківськими угодами. Однак оскільки її дуже легко скасувати, що Росія вже продемонструвала, то Україна на такий варіант не погодилася.

Reuters же повідомляє, що Росія продовжує постачати газ Україні у звичних обсягах, хоча термін погашення українського боргу - 9:00 ранку за київським часом - проминув.

За даними джерела видання в "Газпромі", Україна зараз вибирає пікові обсяги - 112-115 мільйонів кубометрів газу на добу, оскільки заповнює газом підземні сховища.

Нагадаємо, що першу з моменту революції оплату постачання газу РФ отримала тільки минулого понеділка, коли на рахунок "Газпрому" надійшли $ 786 млн із $2,237 мільярда, які, за даними "Газпрому", Київ заборгував за перший квартал і кінець минулого року.

У відповідь "Газпром" вирішив не відключати газ Україні з 3 червня, відклавши переведення Києва на передоплату газу спершу на 9 червня - вихідний в Україні, а потім на 10 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram