ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк наказав готуватися до відключення російського газу

Україна подає позов до Стокгольмського арбітражу

Яценюк наказав готуватися до відключення російського газу
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк наказав міністерствам, "Нафтогазу" і обладміністраціям підготуватися до відключення російського газу з понеділка. При цьому керівництву "Нафтогазу" та Мін'юсту прем'єр доручив завершити підготовку позову до Стокгольмського арбітражу проти "Газпрому".

Про це повідомляє прес-служба уряду.

Прем'єр-міністр також звернувся до керівництва Нацкомісії регулювання електроенергетики з проханням встановити економічно обґрунтовані тарифи за транспортування російського газу територією України.

Міністерству закордонних справ та Міненерговугілля доручено сповістити країни-члени ЄС і США про умисний зрив Російською Федерацією газових переговорів і відхилення пропозицій української сторони, які відповідають позиції Єврокомісії.

"У зв'язку з умисною односторонньою відмовою Російської Федерації від врегулювання цього конфлікту здійснюється підрив енергетичної безпеки України та Європейського Союзу", - вважає Яценюк.

Нагадаємо, напередодні Україна і Росія обмінялися звинуваченнями у зриві газових переговорів. Зокрема, голова "Газпрому" Олексій Міллер назвав позицію України шантажем і заявив, що якщо у понеділок, о 9:00 за київським часом, на рахунку "Газпрому" не буде $1,951 млрд від "Нафтогазу", Росія припинить постачання газу в Україну.

Сторони не можуть домовитися щодо ціни газу та механізму формування знижки. Росія згодна знизити ціну на газ на $100 за тисячу кубометрів до $385, але тільки постановою уряду. Україна вимагає знижки, яка була б закладена в контракт. До того ж ціна, на якій наполягає Україна, набагато менша - щонайбільше $326.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram