ГоловнаЕкономікаДержава

Переговори щодо газу не принесли результату

О 9:00 "Газпром" може припинити постачання газу в Україну

Переговори щодо газу не принесли результату
Фото: willbe.ru

Тристоронні переговори з питання поставок російського газу в Україну, черговий раунд яких пройшов у ніч проти понеділка, провалилися.

Як повідомив журналістів офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, переговори Єврокомісара Гюнтера Етінгера, голови правління "Газпрому" Олексія Міллера і прем'єра Арсенія Яценюка, які проходили в Києві, закінчилися близько 1:30 ночі, повідомляє "Інтерфакс".

"Російська сторона очікує оплату заборгованості, що накопичилася за газ у розмірі 1,951 мільярда доларів, до 10:00 (9:00 за Києвом) 16 червня", - сказав Купріянов. За його словами, у разі ненадходження коштів, як і було оголошено раніше, "постачання газу в Україну переводяться на режим передоплати".

У свою чергу глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив журналістів, що сторони не зуміли досягти компромісу. Він нагадав, що запропонований Європейською комісією компромісний варіант припускає узгодження тимчасової проміжної ціни на російський природний газ для України в розмірі 326 доларів за тисячу кубічних метрів газу.

"Сьогодні цей компроміс російською стороною підтверджено не було, думаю, що ще є шанс завтра до 9:00 за київським часом, коли починається новий газовий день, для підтвердження цього компромісу", - сказав Коболєв. Він висловив сподівання, "що економіка і розум будуть вищими за емоції й політику", а також підтвердив готовність компанії почати розгляд у Стокгольмському арбітражі.

У свою чергу український міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан за підсумками переговорів заявив, що Київ спільно з Єврокомісією продовжить роботу з нарощування поставок природного газу з боку Європи.

Переговори відновилися в неділю ввечері у зв'язку з тим, що під час попереднього раунду переговорів у суботу сторонам не вдалося домогтися жодного результату.

Це був вже дев'ятий раунд тристоронніх переговорів щодо газу, який, судячи з коментаря російської сторони, не привів до жодних зрушень.

За час проведення переговорів єдиним зрушенням стала виплата "Нафтогазом України" боргу близько 800 мільйонів доларів за постачання в першому кварталі за ціною 268,5 долара за тисячу кубометрів, яку українська сторона вважає для себе прийнятною. Гасити борг за 2013 рік і поставки в другому кварталі 2014 року Київ відмовляється до прийняття пакетної угоди на своїх умовах.

"Газпром" кілька разів переносив термін переведення України на передоплату, але останній крайній термін 16 червня переносити відмовився. Таким чином, вже в понеділок "Газпром" може припинити постачання газу в Україну. Втім, українська газова галузь добре підготувалася до нового витка напруженості відносин з Москвою. Поки йшли переговори, "Нафтогаз" активно запасав у сховища російський газ, покриваючи поточні потреби країни власним видобутком. І після припинення поставок газу з Росії, ще довго - до серйозних зимових холодів - зможе обходитися за рахунок створених запасів.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк уже доручив профільним відомствам готуватися до відключення поставок природного газу з 16 червня 2014 року. Міністерству юстиції доручено завершити процедуру підготовки до захисту інтересів України у відносинах між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" у Стокгольмському арбітражі.

Зі свого боку "Газпром" повідомив, що підготував зустрічний позов з приводу неоплати поточних поставок (поточний борг Росія оцінює в 4,4 мільярда доларів) і понад 18 мільярдів платежів за зобов'язанням "бери або плати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram