ГоловнаЕкономікаДержава

"СПК-Геосервіс" відмовляється виходити з проектів про видобуток сланцевого газу

Підозрілу фірму не вдається вивести із числа партнерів Chevron і Shell

"СПК-Геосервіс" відмовляється виходити з проектів про видобуток сланцевого газу
Фото: www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl

Приватна компанія "СПК-Геосервіс", яка за минулої влади стала учасником проектів видобутку сланцевого газу компаніями Shell і Chevron, не бажає добровільно виходити з них. Про це пише "ЛІГАБізнесІнформ".

За словами глави Держгеології Дмитра Кащука, представники відомства і "Надр України" запропонували "СПК-Геосервіс" чотири варіанти виходу з проектів. Але керівництво компанії не погодилося на жоден.

Перший варіант передбачав, що "СПК-Геосервіс" поступиться своєю часткою у статутних капіталах "Надра Олеська" і "Надра Юзівська" (спільні підприємства "Надра України" і "СПК-Геосервіс", безпосередні партнери Chevron і Shell) на користь "Надр України" чи іншого державного підприємства.

Другий варіант - вихід "Надра Юзівська" і "Надра Олеська" з угод про розподіл продукції з передачею права участі в зазначених угодах на користь іншої держкомпанії. Третій варіант - зміна засновників "СПК-Геосервіс" на користь держкомпаній. І четвертий варіант - це виведення з учасників УРП господарюючих суб'єктів з боку України.

"На всі чотири пропозиції "СПК-Геосервіс" відповіло відмовою. Ми вирішили створити робочу групу, до якої увійдуть також і представники Shell і Chevron. Перше засідання цієї групи відбудеться в четвер, 26 червня. Будемо шукати інші варіанти для СПК", - сказав Кащук.

За даними видання, держава не хоче доводити справу до суду і намагається мирно залагодити це питання, щоб не затягувати роботи з видобутку сланцевого газу.

Нагадаємо, "СПК Геосервіс" створена трьома геологами - Сергієм Стовбою, Оксаною Хрящевською й Ігорем Попадюком - 2007 року. На ринку висловлювали припущення, що насправді вона є ширмою для оточення колишнього президента Віктора Януковича.

Договір із Shell про видобуток сланцевого газу підписано в січні 2013 року, із Chevron - у листопаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram