ГоловнаЕкономікаДержава

Колесніков: УА з ЄС має і позитивні, і негативні наслідки

Депутат пророкує масове безробіття в разі розриву торгових відносин з Росією

Колесніков: УА з ЄС має і позитивні, і негативні наслідки
Фото: Макс Левин

Асоціація з Європейським Союзом має і позитивні, і негативні наслідки, і тому рішення про економічну частини угоди неоднозначне. Про це заявив депутат Верховної Ради Борис Колесніков агентству РБК-Україна.

На його думку, необхідно співвідносити потенційні вигоди від угоди із загрозами через втрату вже наявних ринків. "Не можна сказати, що це буде виключно позитив чи виключно негатив. Якщо взяти структуру українського експорту - то близько 35% у ній припадає на країни Європейського Союзу, приблизно стільки само - на країни Митного союзу", - пояснив депутат.

Тому збереження нормальних економічних відносин з Росією після підписання Угоди про асоціацію з ЄС - це питання номер один для президента й уряду, вважає Колесніков. "Якщо ми втрачаємо експорт у країни СНД, то в країні будуть 3,5-4 мільйони безробітних, які прийдуть до уряду і до президента. Тож якщо уряд і президент прораховували ці фактори, вони повинні підготуватися до зустрічі", - сказав він.

Депутат зазначив також, що Україна має три дуже різні економічні зони. "В України є три сектори економіки, якщо дивитися територіально. Західна Україна - туризм, деревообробна промисловість - величезний потенціал для інвестора. Центральна Україна - передусім аграрна, тут величезний потенціал для інвесторів у сільське господарство та продукти переробки. Східна Україна - це індустріальна Україна, де будівництво нових підприємств машинобудування, автомобілебудування, залізничного машинобудування може принести успіх. Ось вам три України", - сказав він.

Політик зазначив, що для успішної конкуренції на європейських ринках Україні необхідно підтримувати інвесторів, здешевлюючи кредити та реалізуючи цільові державні програми підтримки певних галузей.

"Чи зможе, наприклад, українське сільське господарство стати локомотивом української економіки? Безумовно. Але якщо в країнах Західної Європи заохочується створення нових основних фондів у селі, 50% відшкодування вартості основних фондів дешевими кредитами, то в нас така програма має нестабільний характер. Інвестори не впевнені у відшкодуванні. Тому Польща, Чехія, Словаччина мають беззаперечні переваги. Навіть уряд Литви готовий відшкодовувати 30% вартості нових основних фондів у селі інвесторам без жодних додаткових умов. А 50% готові обговорювати в разі значних інвестицій (50 і більше мільйонів доларів)", - заявив Колесніков.

Політик зазначив, що необхідно чітко визначити свої конкурентні переваги. "Тобто аграрний сектор може бути дуже успішним. Але слід розуміти, що ми не в безповітряному просторі перебуваємо, а навколо нас є сусіди. Потрібно розуміти, що дасть конкурентну перевагу Україні. Наразі це чорнозем і працьовиті, талановиті люди - й усе", - резюмував політик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram