ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" продовжує наполягати, щоб Україна заплатила $4,5 млрд боргу за газ

Міллер вважає, що в контракті прописана чесна ціна на газ

"Газпром" продовжує наполягати, щоб Україна заплатила $4,5 млрд боргу за газ
Фото: EPA/UPG

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявляє, що для нормалізації газових відносин України має погасити накопичений борг за російский газ.

Про це Міллер сказав на прес-конференції в Москві за підсумками зборів акціонерів компанії, пише УНІАН.

"Перспективи відносин з Україною в газовій сфері дуже прості - Україна має спочатку заплатити за поставлений газ, вона мусить спочатку нам погасити борг - 4,5 млрд доларів, обсяг поставленого і неоплаченого газу - 11,5 млрд кубометрів", - сказав Міллер і підкреслив, що це перший крок, яка має зробити Україна.

На питання, коли продовжать переговори, він відповів: "Предмету для переговорів немає

, Україну переведено на передоплату. Є заборгованість - треба спочатку погасити заборгованість". "Нехай наші українські партнери спробують платити", - заявив Міллер.

За його словами, треба говорити не про "справедливу" ціну, а про "чесну" ціну, прописану в контракті.

Нагадаємо, переговори про врегулювання цінового питання між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" тривали з початку червня, останній їх раунд відбувся у Києві 14-15 червня

. Переговори завершилися нічим.

16 червня о 10.00 "Газпром", як і обіцяв, скоротив до нуля постачання газу для України, залишивши тільки обсяг прокачування для європейських споживачів.

Того ж дня Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражу: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ при збереженні дійсного контракту та про стягнення 6 млрд доларів як переплати в попередні періоди. Позовна вимога російської сторони – стягнути з України борг за спожите паливо обсягом у 4,5 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram