ГоловнаЕкономікаДержава

Мін'юст запустив пілотний проект електронних торгів конфіскатом

Колишня система мала повністю тіньовий характер

Мін'юст запустив пілотний проект електронних торгів конфіскатом
Фото: www.tatar-inform.ru

1 липня в 10 областях України стартував пілотний проект Міністерства юстиції з електронних торгів арештованим майном і конфіскатом.

Про це заявив голова Державної виконавчої служби Дмитро Сторожук.

"Запуск системи електронних торгів - позитивний для України момент. У всьому цивілізованому світі така система виправдала себе цілком і повністю", - зазначив він.

"Тепер кожен громадянин України може взяти участь в абсолютно прозорих електронних торгах, які проводять за адресою https://torgi.minjust.gov.ua/, а також на сайтах регіональних управлінь юстиції. Нам украй важливо було зробити цей процес повністю відкритим. Тепер кожен охочий в режимі онлайн може зареєструватися і взяти участь у торгах, дізнатися, який товар внесено в систему і виставлено на аукціон, побачити його фото й опис, подивитися, як проходить сам аукціон і хто став його переможцем. Система повністю автоматизована, що повністю виключає корупційну складову в процесі", - запевнив чиновник.

За словами Сторожука, відмова від попередньої системи публічних торгів була обумовлена, перш за все, тим, що вона мала повністю тіньовий характер.

"Фактично інформація про те, що тривають торги арештованим майном або конфіскатом, була доступна лише вузькому колу зацікавлених осіб і компаній, які заробляли на цьому величезні гроші. Попередня змова про те, хто скільки і за які гроші повинен був купити майно, була нормою і головною умовою такого "бізнесу". Торги проходили на рівні конкретних областей, інформація про них суттєво обмежувалася, а товари оцінювалися дуже низько. Зараз система працює повністю за іншим принципом. Уже першого дня проведення електронних торгів стало зрозуміло, що майно практично в кожному з випадків продається дорожче від своєї оціночної вартості, що вигідно і боржникові, і стягувачеві", - зазначив він.

За даними Сторожука, 2013 року на публічні торги було виставлено майна на суму близько 8 млрд грн, тоді як реалізовано лише на 1 млрд грн.

"Такий низький відсоток реалізації майна насамперед був пов'язаний з тим, що "закритий клуб" тих, хто годується з публічних торгів компаній, займався виключно високоліквідним майном. Тепер же ми в них просто забрали ці надприбутки, тіньові схеми зламали і все арештоване майно продаємо на відкритих електронних торгах. Для порівняння: в Грузії на таких електронних торгах відсоток реалізації майна становить 70-75%. Нам до таких цифр ще далеко, але в найближчій перспективі плануємо подвоїти нинішні показники", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram