ГоловнаЕкономікаДержава

У Росії почалася технічна рецесія, - британський банк

Агресія проти України позначається на російській економіці

У Росії почалася технічна рецесія, - британський банк
Фото: vkurse.ua

Британський банк HSBC вважає, що за підсумками першого півріччя економіка Росії увійшла в технічну рецесію, яка означає негативну динаміку ВВП у квартальному вираженні два квартали поспіль.

Як повідомляє РБК, офіційних даних ВВП за червень і другий квартал ще немає, тому свою думку HSBC базує на аналізі ділової активності у виробництві та сфері послуг. За даними британських аналітиків, індекс PMI (характеризує ділову активність) в секторі послуг у червні був на рівні 49,8 бала, що нижче від критичного рівня в 50 балів, який розмежовує зростання і спадання ділової активності. Індекс обсягів виробництва становив 50,1 бала.

"У минулому (принаймні з 2005 року) було завжди так, що щоквартальний індекс PMI, в середньому нижчий від критичної позначки 50,0 бала, був порівнянний з падінням ВВП на сезонно згладженій квартальній основі", - пояснив економіст HSBC з питань Росії і країн СНД Артем Бірюков.

У HSBC вважають, що до кінця року ситуація погіршає ще дужче.

"На тлі ефекту бази, що вичерпав себе, ми, радше за все, побачимо негативні темпи зростання ВВП (рік до року) у третьому і четвертому кварталах цього року. На жаль, нещодавній сплеск геополітичного напруження на тлі протистояння Росії й України, радше за все, буде ще довго тяжіти над зростанням приватних інвестицій в основний капітал у Росії. Це буде перешкоджати відновленню економіки у 2014-2015 роках, незважаючи на значний обсяг інвестицій, очікуваний за підсумками газової угоди між Росією та Китаєм", - заявив Бірюков.

Нагадаємо, в першому кварталі російська економіка зросла на 0,9% в річному вираженні, однак з відкиданням сезонного фактора зафіксовано спадання на 0,5%. Порівняно з четвертим кварталом минулого року спадання становило 18%, з відкиданням сезонного фактора - на 0,3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram