ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін розробив вісім варіантів заміщення поставок російського газу

Відомство пропонує створити робочу групу з впровадження його ідей

Міністерство фінансів разом з іншими відомствами розробило вісім варіантів заміщення поставок імпортного газу (в тому числі російського), йдеться на його сайті. Як наголошується, жоден з них не є оптимальним і має як переваги, так і недоліки.

Цей напрямок розрахований для невеликих населених пунктів з чисельністю населення до 20 тис. осіб. Мінфін пропонує перевести котли на опалення біологічно активними видами палива. Як наголошується, в Україні є величезна кількість земель, на яких можна вирощувати сировину для біопалива. Мінусом цього способу заміщення є обмежене коло потенційних споживачів.

Створюється в результаті газифікації вугілля. Реалізація цього варіанту вплине не тільки на зменшення використання імпортованого природного газу, а й дозволить за наявності додаткового обладнання зменшити викиди вуглекислого газу в повітря.

  • збільшення власного видобутку

Мінфін пропонує зайнятися бурінням на глибинах понад 5 км. За інформацією відомства, такі родовища є, зокрема, в центральній частині Дніпровсько-Донецької западини. Однак такий газ дорого коштує, до того ж необхідно провести роботи з підтвердження запасів газу.

  • водовугільне паливо

Мова йде про створення вугільних сумішей - рідкого палива, яке створюється змішуванням подрібненого вугілля і води. Воно може використовуватися як альтернатива природному газу і мазуту.

  • використання електроенергії в нічний час для акумуляції тепла

Вночі електрика дешевша, і її можна використовувати для автономних систем опалення будинків на базі теплоакумуляторів.

Зріджений газ буде поставлятися за цінами близько 380 доларів за тисячу кубометрів. Однак спочатку потрібно вирішити питання з постачальниками і політичне питання з Туреччиною для транзиту через протоку Босфор

  • синтез-газ SG

Ще один тип синтетичного газу, що отримується в результаті газифікації вугілля, яке потім використовується хімічною промисловістю. Для видобутку використовується звичайне вугілля власного видобутку (близько 10 млн тонн вугілля будь-яких марок).

  • синтез-газ SNG

Аналог природного газу, отриманий в результаті газифікації (конверсії) вугілля. Реалізація такого варіанту передбачає зменшення використання імпортованого природного газу на 2 млрд. куб. Втім, на сьогодні сертифікація установок з газифікації в Україні відсутня. Тим часом у світі діють 85 таких газогенераторних установок.

Мінфін зазначає, що його пропозиції - чисто теоретичні, і пропонує створити робочу групу на чолі з Мінрегіонбудом, яка б розробляла конкретні проекти із заміщення імпортного газу.

Нагадаємо, що з 16 червня Україна припинила закупівлі російського газу через невирішений спір з приводу його ціни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram