ГоловнаЕкономікаДержава

Італійські інвестори висловили Кабміну стурбованість з приводу його ініціатив знизити "зелений" тариф

Проекти в сонячній енергетиці опиняться під загрозою зриву у разі зниження "зеленого" тарифу. Про це під час прес-конференції в "Інтерфакс-Україна" розповів комерційний директор компанії Energy Stream Роман Когут

"Наші італійські партнери зверталися в Кабмін, щоб з'ясувати, чи будуть змінюватися правила гри, чи буде змінюватися закон, - говорить Роман Когут. - Наразі ми не звертаємося до суду, тому що наш проект тільки запускається. Але якщо він виявиться нерентабельним, то іноземні партнери вкладати в нього гроші не будуть".

За словами Романа Когута, намір Міненерговугілля знизити тариф до 16-17 євроцентів/КВт-година не має економічного обґрунтування і призведе до знищення галузі. Проекти в сонячній енергетиці будуть рентабельні з рівнем "зеленого" тарифу щонайменше 25 євроцентів/КВт-год.

За підрахунками Когута, зниження пікового коефіцієнта в 1,8 раза призведе до збільшення терміну окупності власного проекту компанії Energy Stream в Хмельницькому регіоні до 12-13 років (за кредитною ставкою 9%). Тимчасом як "зелений" тариф діє тільки до 2030 року. Наразі Кабмін не відреагував на звернення італійських інвесторів.

При цьому експерт поскаржився на те, що Міненерговугілля не надає економічного обґрунтування зниження пікового коефіцієнта в 1,8 раза. "Якщо у Німеччину інвестор готовий вкладати за 9-12% рентабельності, то в Україні - щонайменше за 16-17%. Рентабельність залежить від ризиків. Необхідно врахувати також, що вартість кредитів в Україні - 24%, а в Німеччині - 3,6%. А якщо сюди ніхто вкладати не буде, то галузь помре, ніхто не буде цим займатися", - підкреслив Когут.

"Очікувана Міненерговугілля економія на "зеленому" тарифі для сонячних станцій може обернутися великими позовами проти держави. Вони не враховують, скільки вони втратять на судах, інвестиціях. Компанії взяли кредити в тому ж "Ощадбанку", і якщо компанії збанкрутують, то банк не отримає свої гроші, а це - мільярди, - підкреслив Когут і додав: Навіщо вбивати ринок? Ринок розвивається, стає відкритим, з'явилося багато девелоперів, які будують і швидко, і якісно. У нас все обрізають. Хоча в законі чітко прописано, що держава гарантує виконання своїх зобов'язань".

У свою чергу, група компаній "ТЕКТ" оскаржила в суді розпорядження Кабміну №589-р про зниження пікового коефіцієнта під час розрахунку "зеленого" тарифу в 1,8 раза для сонячних електростанцій.

"Ми вже подали позов до суду, подали на Кабінет Міністрів, тому що вважаємо, що це розпорядження суперечить закону, здоровому глузду. Ми написали заяву до прокуратури з проханням призупинити дію цього рішення", - сказав виконавчий директор ГК "ТЕКТ" Роман Гриб на прес-конференції.

Нагадаємо, раніше найбільший інвестор в Україну - ЄБРР закликав не допускати перегляду "зеленого" тарифу для вже побудованих сонячних електростанцій, тому що це буде мати негативний вплив на інвесторів і подальший розвиток відновлюваної, в першу чергу, сонячної електроенергетики в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram